Antena 3 CNN Externe Vladimir Kara-Murza, singurul opozant al lui Putin rămas în viață după decesul lui Navalnîi, a dispărut de doua zile într-un spital-penitenciar

Vladimir Kara-Murza, singurul opozant al lui Putin rămas în viață după decesul lui Navalnîi, a dispărut de doua zile într-un spital-penitenciar

K-M
Vladimir Kara-Murza în timpul unei audieri într-un tribunal din Moscova, în 2022. Sursă foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2024   •   17:26

Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru trădare, a fost transferat la un spital penitenciar din Rusia, relatează CNN.

Evghenia, soția lui Kara-Murza, a făcut, vineri, o serie de postări pe rețeaua X cu privire la situația soțului său.

Din aceste postări, reiese că politicianul a fost transferat, joi, de la colonia de maximă securitate IK-6 din regiunea Omsk, la un spital penitenciar dintr-un alt district, iar avocaților săi nu li s-a permis să îl vadă. 

"Avocații, care au venit la IK-6 de la Moscova și așteptau o întâlnire, joi, de la ora 8.30 dimineața, au fost informați despre acest lucru (despre transferul lui Kara-Murza la spital, n.r.) în cursul după-amiezii, după mai mult de cinci ore de așteptare", a precizat ea. 

"La spital, (avocaților) li s-a spus mai întâi că Vladimir nu a fost adus. Însă după sfârșitul zilei de lucru, li s-a confirmat sosirea sa și li s-a cerut să revină a doua zi, vineri", a continuat Evghenia Kara-Murza.

Potrivit acesteia, vineri situația s-a repetat: avocații au fost informați mai întâi că deținutul era examinat de medici, apoi li s-a promis periodic, pe parcursul zilei, că vor avea acces la clientul lor.

"La sfârșitul zilei de lucru, avocații au fost informați că programul s-a încheiat", a menționat Evghenia Kara-Murza ea, adăugând că instituțiile penitenciare din Rusia nu au program cu publicul sâmbăta și duminica.

Ea a subliniat că în cele două zile apărătorii politicianului nu au putut să îl vadă în niciun moment pentru a se asigura în privința stării acestuia.

Soția lui Kara-Murza a mai spus că soțul său suferă de polineuropatie, o boală cauzată de două otrăviri grave și care este pe lista afecțiunilor ce împiedică executarea unei pedepse în închisoare.

Potrivit mai multor investigații derulate de Bellingcat, The Insider și Der Spiegel, serviciile secrete ruse au fost implicate în otrăvirile suferite de acest opozant al regimului lui Vladimir Putin.

Proeminent apărător rus al drepturilor omului și critic al Kremlinului, Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, anul trecut, după ce a condamnat public războiul Rusiei în Ucraina. 

Anul acesta, el a primit Premiul Pulitzer pentru seria de articole dedicate unui viitor democratic al Rusiei.

Kara-Murza a fost reținut de autoritățile din țara sa în aprilie 2022, la câteva ore după un interviu acordat CNN în care a criticat ceea ce el a numit "regimul de criminali" al președintelui rus Vladimir Putin.

Cu o lună înainte, politicianul rus a vorbit în fața Camerei Reprezentanților din statul american Arizona împotriva războiului purtat de țara sa în Ucraina.

Similarități cu evenimentele care au precedat moartea lui Aleksei Navalnîi

Dispariția sa amintește de evenimentele ce au precedat decesul în închisoare al lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției anti-Putin în Rusia.

Înaintea morții sale, survenită în 16 februarie 2024, Navalnîi a "dispărut" mai multe săptămâni în sistemul penitenciar rus, iar familia și avocații săi nu au putut lua legătura cu el.

Ulterior, s-a aflat că disidentul fusese transferat în intervalul respectiv în colonia penitenciară "Lupul Polar", unde avea să moară.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close