Putin efectuează, joi, o vizită la Beijing, timp de două zile.
Ministerul chinez de Externe a confirmat, marți, vizita președintelui rus și a precizat că Xi și Putin vor face schimb de opinii cu privire la legăturile dintre țările lor și la "problemele internaționale și regionale de interes comun".
În timp ce diplomații și analiștii se așteaptă ca liderul rus să-i ceară omologului chinez un sprijin suplimentar pentru economia de război a Moscovei, este posibil ca demersul al lui Vladimir Putin să fie unul în principal simbolic, menit să sublinieze o viziune comună cu Beijingul, centrată pe contracararea ordinii mondiale conduse de SUA.
"China este partenerul strategic al Rusiei. Aceasta este calea aleasă de președintele Rusiei și de liderul Chinei și nimic nu va schimba acest lucru, indiferent de ceea ce Occidentul încearcă să spună sau să facă", a declarat un oficial rus sub rezerva anonimatului.
Într-un interviu cu agenția de știri chineză Xinhua, publicat miercuri dimineață, Vladimir Putin a precizat că susține planul Chinei pentru o soluționare pașnică a crizei din Ucraina, adăugând că Beijingul a înțeles "pe deplin" ce se află în spatele acesteia.
Anunțat prima dată în luna februarie anul trecut, planul chinez nu a stârnit, atunci, reacții entuziaste nici la Kiev, nici la Moscova. De asemenea, SUA au subliniat că documentul chinez nu condamnă invazia rusă în Ucraina.
Presa internațională: China a fost prudentă cu sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina, chiar dacă Moscova și Beijingul au un "parteneriat fără limite"
La Beijing, președintele rus va discuta legăturile economice cu premierul chinez Li Qiang și va vizita Harbin, un oraș din nord-estul țării cu legături istorice cu Rusia.
Sosirea lui Putin la Beijing urmează unei vizite întreprinse la sfârșitul lunii trecute de secretarul de stat american Antony Blinken.
Potrivit presei internaționale, Blinken l-a avertizat diplomatul-șef de la Beijing, Wang Yi, împotriva "aprofundării sprijinului militar" față de Rusia.
Presa internațională amintește, de asemenea, că, în pofida "parteneriatului fără limite" declarat de Vladimir Putin și Xi Jinping cu doar câteva zile înainte de lansarea invaziei ruse din februarie 2022, China a evitat până în prezent să furnizeze Rusiei în mod direct arme de război și muniții.
În schimb, companiile chineze au exportat în Rusia materiale care au permis Moscovei să-și refacă arsenalul mult secătuit în urma campaniei din Ucraina.
La rândul lor, în ciuda discuțiilor din SUA privind sancționarea băncilor chineze, oficialii americani au declarat, luna trecută, că nu au încă astfel de planuri.
Foto: Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit în marja Forumului "Belt and Road" de la Beijing, în octombrie 2023