Antena 3 CNN Externe Ungaria se apară și spune că vizele pentru ruși și belaruși nu reprezintă un risc pentru Schengen

Ungaria se apară și spune că vizele pentru ruși și belaruși nu reprezintă un risc pentru Schengen

Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijarto
Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijarto. FOTO: Hepta
de Ioana Coman    |    18 Aug 2024   •   23:04

Includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în Programul Cardului Naţional al Ungariei nu implică niciun risc de securitate pentru spaţiul Schengen, a declarat duminică ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, răspunzând unor critici europene.

Ungaria a extins la opt ţări, inclusiv Rusia şi Belarus, regimul special de vize adoptat mai demult pentru lucrători străini din Ucraina şi Serbia. Conform acestor reglementări, lucrătorii străini pot sta în Ungaria doi ani şi ulterior pot prelungi perioada de şedere cu trei ani, de câte ori doresc. De asemenea, lucrătorii străini pot practica orice profesie. Ei trebuie însă să demonstreze că au un loc de muncă, cazare şi asigurare de sănătate în Ungaria.

Dar includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în acest program a provocat indignare printre reprezentanţii Comisiei Europene şi alţi politicieni europeni, cum este cazul unui grup de europarlamentari care au cerut excluderea Ungariei din spaţiul Schengen.

"Regretăm să vedem cum colegii noştri nord-europeni şi baltici îşi continuă campania de calomnie împotriva Ungariei", a scris duminică Szijjarto pe Facebook, potrivit MTI, preluată de Agerpres.

"Adevărul este că includerea cetăţenilor belaruşi şi ruşi în Programul Cardului Naţional nu reprezintă niciun fel de ameninţare de securitate pentru spaţiul Schengen, întrucât ei trebuie să treacă printr-un proces cuprinzător de verificare înainte de a intra sau de a rămâne în Ungaria", explică el în continuare.

"Toate afirmaţiile contrare sunt pur şi simplu minciuni, răspândite de colegii noştri nord-europeni şi baltici orbiţi de abordarea lor pro-război", conchide ministrul ungar de externe.

Într-o scrisoare transmisă guvernului condus de Viktor Orban, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, i-a amintit acestuia că trebuie să se asigure că "cetăţenii ruşi care ar putea reprezenta o ameninţare de spionaj sau alte ameninţări de securitate sunt supuşi celui mai ridicat nivel de verificare" înainte de a primi o viză Schengen.

×
Subiecte în articol: Ungaria Peter Szijjarto Schengen Rusia Belarus
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close