Antena 3 CNN Externe Vitaminele sporesc riscul unei morţi premature

Vitaminele sporesc riscul unei morţi premature

Vitaminele sporesc riscul unei morţi premature
16 Apr 2008   •   10:47

Popularele suplimente nutritive bazate pe vitamine, folosite de milioane de oameni în speranţa îmbunătăţirii sănătăţii, ar putea să nu fie bune de nimic, informează The Daily Telegraph. Cercetătorii au dat publicităţii un studiu din care reiese că vitaminele ar putea chiar mări riscul unei morţi premature. Ei avertizează oamenii sănătoşi care consumă astfel de suplimente - inclusiv vitaminele A şi E –, în încercarea de a ţine la distanţă boli precum cancerul, că interferează cu sistemul imunitar şi că pot spori riscul unei morţi cu până la 16%.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat 67 de studii pe 230.000 de persoane sănătoase şi au descoperit că „nu există dovezi concludente” că vitaminele au ajutat la prelungirea speranţei de viaţă. Ba dimpotrivă. Departamentul de Sănătate din Marea Britanie chiar a sfătuit populaţia să ofere organismului doza necesară de vitamine printr-o dietă echilibrată şi nu prin folosirea antioxidanţilor. Vitaminele A, E, C şi beta-carotenul şi seleniul se spune că elimină din corp radicalii liberi care cauzează boli. Însă chiar această acţiune cred cercetătorii că dăunează sistemului defensiv al corpului uman.

Studiul făcut de danezi se aplică doar suplimentelor sintetice şi nu vitaminelor care provin din fructe sau legume. Vitamina A s-a descoperit că sporeşte riscul unui deces cu 16%, iar beta-carotenul cu 7%, în timp ce vitamina E sporeşte riscul cu patru procente. Deşi nu s-a descoperit nimic în detrimentul vitaminei C, nu s-a găsit nici dovada unor beneficii, deşi milioane de oameni apelează la această vitamină pentru a evita răcelile.

Antena3.ro
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close