"Infectarea a fost confirmată în cursul lunilor iulie şi august în cazul a 21 de persoane, dintre care o femeie a decedat ", a declarat o responsabilă a Clinicii sârbe pentru boli infecţioase şi tropicale, Olga Dulovici.
Persoana care a murit era originară din Pancevo, un oraş situat la circa 20 de kilometri nord-est de Belgrad. Femeia a murit într-un spital din capitala Serbiei.
Potrivit lui Dulovici, cazurile au fost semnalate la Belgrad, dar şi în alte zone din ţară. Ea a precizat că alte 20 de persoane care prezentau simptome specifice infectării cu West Nile au fost spitalizate şi că acestea sunt supuse unor analize.
Dulovici a adăugat că majoritatea persoanelor infectate, care au vârste între 52 şi 82 de ani, nu au călătorit în ţări în care au fost semnalate cazuri de îmbolnăviri.
Ministrul sârb al Sănătăţii, Slavica Djukici Dejanovici, a declarat pentru agenţia Tanjug că nu exista pericolul declanşării unei epidemii provocate de virusul West Nile în ţară.
Virusul West Nile, transmis prin intermediul ţânţarilor, poate determina trei forme de reacţii la om. În cele mai multe cazuri, acesta trece neobservat, dar poate provoca, de asemenea, simptome care seamănă cu gripa, iar într-un număr mic de cazuri poate duce la complicaţii cum ar fi meningita şi encefalita. Boala poate fi mortală în acest caz.
Nu există un tratament specific pentru această afecţiune, iar 80% din persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.