Chiar dacă prima pandemie din ultimii 40 de ani pare să fi fost o alarmă falsă, oamenii de ştiinţă avertizează că pericolul este departe de a fi trecut. Acum, cercetătorii susţin că lumea ar putea fi ameninţată de un nou super-virus, arată
Time.com.
Potrivit unui articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, o nouă pandemie ar putea izbucni în orice moment. De data aceasta, însă, problemele ar putea fi cauzate de un virus deja existent, despre care mulţi oameni au uitat: H5N1, virusul gripei aviare care are o rată a mortalităţii de peste 50%.
Nou studiu despre virusul gripei aviare: Are potenţial ?ucigaş pendemic?O echipă de cercetători de la Universitatea Madison din Wisconsin a realizat un studiu potrivit căruia virusul aviar H5N1 combinat cu rădăcini ale virusului gripei umane sezoniere duce la apariţia a nu mai puţin de 254 de virusuri noi. Mai mult, cercetătorii au arătat, cu ajutorul şoarecilor de laborator, că virusurile rezultate nu sunt numai mortale, dar şi uşor transmisibile.
Potrivit noului studiu asupra virusului gripei aviare, N5N1 are capacitatea de a deveni un "ucigaş pandemic" pentru că este mai uşor transmisibil. Asta datorită proteinei PB2, care conferă virusurilor hibride posibilitatea de a se răspândi cu rapiditate. Specialiştii în domeniul Sănătăţii monitorizează cu atenţie evoluţia proteinei PB2 în fiecare dintre infecţiile virale umane H5N1.
Virusul H5N1 a fost descoperit în anul 1997 şi nu a provocat până în prezent nici o pandemie. Oamenii de ştiinţă se tem că, prin intermediul unui proces numit ?recombinare?, virusul aviar ar putea dea naştere unei rădăcini mortale şi uşor transmisibile faţă de care oamenii nu au imunitate.
Pandemia generată de virusul AH1N1 ar putea fi ridicatăDupă 10 luni de la începutul criezi provocate de virusul H1N1, experţi OMS ar putea decide stingerea pandemiei. "Sperăm că am trecut de ce a fost mai rău şi că numărul victimelor va urma o traiectorie descendentă", a declarat Keiji Fukuda.
În ciuda avertizărilor emise de OMS, virusul H1N1 s-a dovedit a fi relativ slab. La jumătatea acestei luni, bilanţul victimelor ajunsese la 16.000 de morţi, număr care se încadrează în intervalul mediu de mortalitate al gripe sezoniere.
Antena3.ro