Antena 3 CNN Externe Virusul febrei aftoase ar putea proveni dintr-un laborator de cercetare

Virusul febrei aftoase ar putea proveni dintr-un laborator de cercetare

Virusul febrei aftoase ar putea proveni dintr-un laborator de cercetare
05 Aug 2007   •   12:25

Boala vacii nebune identificată vineri în Marea Britanie, este foarte asemănătore cu o varietate folosită într-un laborator de cercetare, în apropierea fermei infectate. Specialiştii nu ştiu încă dacă virusul a ?scăpat? din laborator, dar zona de protecţie a fost extinsă şi în jurul acestuia. Din cauza epidemiei, Marea Britanie a interzis exportul tuturor produselor animale cu riscuri, iar Uniunea Europeană va adopta luni aceeaşi măsură.

Virusul identificat la ferma din sud-vestul Angliei se aseamănă cu o varietate izolată în 1967 şi folosită la producerea vaccinurilor în multe laboratoare din lume. Un asemenea laborator se află la doar câţiva kilometri de ferma contaminată. Clădirea a fost imediat inclusă în zona de protecţie şi s-a început o analiză a sistemelor de izolare pentru a se vedea dacă virusul ar fi putut scăpa în exterior. Febra aftoasă este foarte contagioasă pentru animale dar, din fericire, se transmite rar la om.

Marea Britanie a fost deja lovită de această boală în 2001, când pagubele au fost evaluate la 8 miliarde de lire sterline. Guvernul de atunci a fost foarte criticat pentru întârzierea reacţiei sale, iar cel de acum nu are de gând să-i repete greşelile.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close