Antena 3 CNN Externe Violenţe la manifestaţia împotriva G20 de la Toronto (VIDEO)

Violenţe la manifestaţia împotriva G20 de la Toronto (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 11:14 27 Iun 2010 Modificat la 11:14 27 Iun 2010
Violenţe la manifestaţia împotriva G20 de la Toronto (VIDEO)

Militanţii radicali au incendiat două maşini ale poliţiei, au avariat cel puţin alte două şi au spart cu pietre vitrinele a numeroase magazine, sâmbătă, la Toronto, în cadrul unei manifestaţii împotriva summitului ţărilor industrializate şi emergente, G20, relatează AFP.

Pompierii au intervenit rapid pentru a stinge incendiile, declanşate la câteva sute de metri de o barieră de securitate ce înconjura Centrul Congresului, unde liderii G20 s-au reunit în cursul serii, a constatat un jurnalist al AFP. Poliţiştii care purtau măşti de gaze au dispersat manifestanţii radicali şi violenţi, reţinând 75 dintre aceştia, a anunţat sâmbătă seara şeful poliţiei locale din Toronto, William Blair. Acesta din urmă a negat utilizarea de către poliţie a gloanţelor de cauciuc, deplorând vandalismul şi nivelul de violenţă de care au dat dovadă unii manifestanţi.

Primarul oraşului Toronto, David Miller, care voia să profite de summituri pentru a-şi promova oraşul în rândul investitorilor din lumea întreagă, a acuzat un "grup de infractori" care a recurs la "violenţă deliberată, foarte dificil de controlat". Anterior, în cadrul unui marş autorizat şi bine ordonat, aproximativ 10.000 de sindicalişti, ecologişti, studenţi şi apărători ai drepturilor femeilor au manifestat în ploaie pentru a-şi face auzite revendicările printre liderii G20.

Cuvântul de ordine unitate a fost repetat cu entuziasm de toţi oratorii, în timp ce Guvernul conservator al premierului canadian Stephen Harper a fost criticat în mod deschis. Totuşi sloganurile şi obiectivele au fost foarte variate, de la apărarea celor săraci la denunţarea exploatării nisipurilor bituminoase, pe care directorul Greenpeace International, sud-africanul Kumi Naidoo, a calificat-o drept un "dezastru al Golfului Mexic la viteză mică".

Câteva sute de poliţişti, pe jos, pe biciclete sau călare, au încercuit zona reuniunii într-un parc, dar dispozitivul lor părea mult mai redus şi ambianţa era mult mai tensionată decât cu o zi înainte, cu ocazia marşului grupărilor radicale. Numărul manifestanţilor a fost mai mic de 10.000, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizatorilor, Dennis Grunding, afirmând că citează declaraţiile Guvernului din Ontario. Vârsta lor medie era relativ ridicată, fiind vorba de mulţi militanţi sindicalişti veniţi cu maşinile din toată provincia canadiană.

Dacă Kumi Naidoo a fost puternic aplaudat atunci când a declarat "Canada lui Stephen Harper nu este Canada pe care ar vrea să o vadă lumea", unele discursuri nu i-ar fi displăcut poate lui Harper, aflat la originea "iniţiativei Muskoka" în favoarea sănătăţii maternale şi infantile. Astfel, o sindicalistă originară din Malawi, Dorothy Ngoma, a apreciat că la nivelul comunităţii internaţionale nu se depun suficiente eforturi în acest domeniu.

"În Malawi, 16 femei mor în fiecare zi din această cauză", a explicat ea.

Sid Ryan, preşedintele Federaţiei Muncii din Ontario, a declarat că "nu muncitorii au provocat criza financiară" şi că, prin urmare, nu ei trebuie să plătească cheltuielile, în timp ce manifestanţii l-au aclamat, agitând pancarte pe care se putea citi "Jos summiturile", "O lume mai bună este posibilă" sau "Trăiască socialismul".



Sursa foto: blogto.com

Antena3.ro

×
x close