Antena 3 CNN Externe VIOLENŢE LA ISTANBUL: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

VIOLENŢE LA ISTANBUL: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

000_par7573932.jpg
Foto: rt.com
31 Mai 2014   •   20:05

Poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, sâmbătă, împotriva manifestanţilor reuniţi la Istanbul şi Ankara pentru a marca un an de la revoltele antiguvernamentale din iunie 2013, informează AFP.
   
Ciocniri au izbucnit la Istanbul unde sute de manifestanţi au fost asediaţi de forţele de poliţie pe strada Istiklal, în apropiere de piaţa Taksim, a anunţat un jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

La Ankara, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a pus în funcţiune un tun cu apă împotriva a circa 1.000 de manifestanţi din piaţa Kizilay, în centrul capitalei turce.

Anterior, un grup de contestatari a aprins lumânări şi a eliberat porumbei în parcul Guven, unde un bărbat în vârstă de 26 de ani, Ethem Sarisuluk, a fost ucis de un glonţ tras de poliţie anul trecut.
   
Cu câteva ore înaintea manifestaţiei de la Istanbul, organizată la apelul organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi membrilor societăţii civile, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat că forţele de ordine vor face "tot ce este necesar, de la A la Z", pentru a o împiedica.

"Fac apel la poporul meu. Nu vă lăsaţi înşelaţi. Aceasta nu este o campanie ecologistă, nu este niciun fel de sinceritate aici", a insistat Erdogan.

Plecată la 31 mai de la o mână de ecologişti ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domină emblematica piaţă Taksim din Istanbul, mişcarea s-a transformat într-o frondă împotriva derivei autoritare şi islamiste a lui Erdogan, reunind în trei săptămâni 3,5 milioane de persoane în toată Turcia.

×
Subiecte în articol: turcia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close