Antena 3 CNN Externe Violenţe la alegerile prezidenţiale din Pakistan câştigate de Pervez Musharraf

Violenţe la alegerile prezidenţiale din Pakistan câştigate de Pervez Musharraf

Violenţe la alegerile prezidenţiale din Pakistan câştigate de Pervez Musharraf
06 Oct 2007   •   12:45

Rezultat previzibil al alegerilor prezidenţiale din Pakistan. Pervez Musharraf a câştigat scrutinul, potrivit unor responsabili guvernamentali şi televiziunii de stat. Rezultatele oficiale nu vor fi proclamate decât abia peste 11 zile, potrivit unei decizii a Curţii Supreme. Alegerile au fost marcate de proteste, atât în Islamabad, cât şi în alte regiuni.

Membrii Parlamentului şi ai adunărilor regionale sunt cei care îl aleg pe şeful statului. Potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală, Musharraf a obţinut 252 din cele 257 de voturi exprimate în cele două camere ale Legislativului. În acelaşi timp, şeful statutului a beneficiat de 99% din sufragiile exprimate de cele patru adunări provinciale. Curtea Supremă de la Islamabad a autorizat participarea lui Musharraf la alegerile prezidenţiale, în calitatea sa actuală de comandant suprem al armatei. Opoziţia a contestat candidatura şi a depus un recurs la Curtea Supremă.

Judecătorii au adoptat o decizie cel puţin ciudată: alegerile pot avea loc şi abia după aceea se va hotărî dacă Musharraf avea dreptul să candideze. Rezultatul alegerilor va rămâne neoficial cel puţin până la 17 octombrie, când Curtea va examina recursul opoziţiei.

În semn de protest faţă de candidatura lui Musharraf la preşedinţie, 85 de deputaţi ai opoziţiei şi-au prezentat la 2 octombrie demisia colectivă din Parlament. Şi alegerile de duminică au fost marcate de proteste de amploare. Sute de persoane au protestat în capitala Islamabad, dar şi în alte regiuni, faţă de candidatura generalului. Demonstranţii au scandat sloganuri împotriva actualului preşedinte şi au ars efigii ale acestuia. Forţele de ordine au intervenit pentru a-i potoli pe activişti.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close