Antena 3 CNN Externe Violenţe în Siria, în prima zi a misiunii observatorilor ONU. 13 persoane, ucise

Violenţe în Siria, în prima zi a misiunii observatorilor ONU. 13 persoane, ucise

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 10:51 17 Apr 2012 Modificat la 10:51 17 Apr 2012
Violenţe în Siria, în prima zi a misiunii observatorilor ONU. 13 persoane, ucise
Foto: Intact Images/ EPA
Lupte violente au avut loc între militari sirieni şi dezertori, iar la Homs au fost reluate bombardamentele luni, în prima zi a misiunii observatorilor ONU însărcinaţi cu evaluarea respectării încetării focului, după 13 luni de contestare reprimată sângeros.

Nu mai puţin de 13 civili au fost ucişi în ţară, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG), informează AFP, potrivit Mediafax.

Ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, a atenţionat că misiunea observatorilor va fi pusă în discuţie dacă violenţele persistă, după ce occidentalii au anunţat că se îndoiesc de voinţa regimului lui Bashar al-Assad de a renunţa la reprimare.

Luptele s-au desfăşurat la Idleb (nord-vest), unde patru civili au fost ucişi, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului cu sediul la Londra.

La Homs (centru), oraş din care aproximativ 30% se află în continuare în afara controlului puterii, armata a bombardat cu obuze de mortier cartierele Khaldiye et de Bayada, controlate de rebeli.

Civili au fost ucişi, de asemenea, la Hama (centru) şi Deraa (sud).

În paralel, au avut loc manifestaţii masive împotriva regimului, potrivit unor înregistrări video postate de Comitetele Locale de Coordonare (LCC), care conduc mobilizarea pe teren.

Misiunea reprezentanţilor ONU se anunţă foarte riscantă pentru cei şase observatori neînarmaţi, ajunşi deja pe teren, sub conducerea colonelului marocan Ahmed Himmiche.

"Fără încetarea focului, fără măcar un început de proces politic, această misiune va fi una dintre cele mai dificile întreprinse vreodată de către ONU", a apreciat un diplomat din cadrul organizaţiei, chiar dacă bilanţurile victimelor sunt net inferioare celor din zilele de dinaintea intrării în vigoare a încetării focului, pe 12 aprilie.
   
Violenţele s-au soldat cu aproximativ 60 de morţi de la intrarea în vigoare a încetării focului, în timp ce, anterior, în fiecare zi erau înregistraţi zeci de morţi.

Violenţele din Siria au făcut 10.108 morţi de la debutul mişcării de contestare populară, împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, din 15 martie 2011 şi până la începutul acestei luni, a anunţat şeful Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane.

Rezoluţia 2.042, prima adoptată de către Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Siria de la începutul crizei, pe 15 martie 2011, prevede mobilizarea în următoarele zile a 30 de observatori militari şi stipulează că Damascul este responsabil de securitatea lor.

Emisarul ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan, autorul planului de pace, doreşte trimiterea a peste 200 de observatori în Siria, însă această misiune va necesita o nouă rezoluţie şi o încetare totală a violenţelor. Prima sarcină a observatorilor va fi "să stabilească un cartier general operaţional" la Damasc, potrivit ONU. Ulterior, ei urmează să intre în contact cu Guvernul şi opoziţia, cu scopul de a le explica rolul lor, după care se vor deplasa în alte oraşe, în vederea stabilirii unor baze.

Siria a aprobat această misiune "deoarece nu are nimic de ascuns şi speră ca aceşti observatori vor transmite imaginea reală a ceea ce se petrece pe teren", a anunţat agenţia oficială Sana.

În afară de încetarea ostilităţilor, planul Annan prevde retragerea trupelor în cazărmi, dreptul de a manifesta paşnic, eliberarea a zeci de mii de persoane arestate şi libera circulaţie a presei străine.

×
x close