Antena 3 CNN Externe Violenţe în Irlanda de Nord. 10 poliţişti răniţi, în urma confruntărilor cu tinerii catolici

Violenţe în Irlanda de Nord. 10 poliţişti răniţi, în urma confruntărilor cu tinerii catolici

Violenţe în Irlanda de Nord. 10 poliţişti răniţi, în urma confruntărilor cu tinerii catolici
14 Iul 2009   •   11:04

Violenţe la Belfast, în Irlanda de Nord. Cel puţin 10 poliţişti au fost răniţi şi mai mulţi tineri catolici au ajuns la spital în urma confruntărilor de stradă de marţi. Tensiunile au izbucnit după ce protestatarii catolici din nordul Belfastului, au încercat să boicoteze o paradă organizată de comunitatea protestanţilor.

Militanţii catolici, care încercau să împiedice desfăşurarea unei parade organizată de protestanţi, i-au atacat pe poliţişti cu pietre şi cockteiluri Molotov. La rândul lor, forţele de ordine au ripostat cu gloanţe de cauciuc şi au folosit tunuri de apă pentru a-i dispersa pe tinerii violenţi. Cel puţin 10 poliţişti şi mai mulţi protestari au fost internaţi în spital în urma altercaţiilor.

Manifestaţii similare au avut loc şi în alte regiuni din Irlanda de Nord. Într-un oraş aflat la aproximativ 60 de kilometri de Belfast, poliţiştii au evacuat una dintre străzile principale din cauza unei ameninţări cu bombă, care s-a dovedit a fi reală.

Dispozitivul a fost detonat cu ajutorul unui robot acţionat de telecomandă. Nicio grupare nu şi-a asumat responsabilitatea pentru incident, însă forţele de poliţie au anunţat că suspectează că în spatele acţiunii se află Armata de Eliberare Irlandeză.

Într-o altă localitate, duminică noaptea, două case ocupate de protestanţi au fost incendiate de către tinerii catolici.

Nu este pentru prima oară când parada, care marchează victoria din 1690 a protestanţilor în faţa catolicilor, suscită astfel de tensiuni. Manifestări de stradă violente au loc în fiecare an cu această ocazie.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Irlanda de Nord
Cele mai noi știri
Parteneri
x close