Antena 3 CNN Externe Vine recesiunea? Panică pe burse. Indicii din Asia s-au prăbușit, bursele din Europa intră direct pe roșu. Scădere și pentru Bitcoin

Vine recesiunea? Panică pe burse. Indicii din Asia s-au prăbușit, bursele din Europa intră direct pe roșu. Scădere și pentru Bitcoin

profimedia-burse din japonia deschise pe rosu
Panică pe burse. Indicii din Asia se prăbușesc, în timp ce piețele din Europa deschid pe roșu. Foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Aug 2024   •   09:31

Piețele asiatice au căzut abrupt, luni, după ce investitorii au început să vândă volume mari de acțiuni încă de săptămâna trecută, pe fondul informațiilor privind datele economice din SUA, relatează CNN. De asemenea, bursele europene au intrat direct „pe roșu”. Bitcoin a pierdut 18% din valoare, față de ziua de vineri.

Acțiunile BigTech sunt în scădere

UPDATE 13:00 Acțiunile Big Tech se îndreaptă, luni, spre noi pierderi la început de tranzacționare pe Wall Street, potrivit The Guardian.

Nvidia a scăzut cu 9% în tranzacțiile înainte de deschiderea bursei, în timp ce Apple a scăzut cu 8%, Microsoft a scăzut cu 5%, Alphabet are o valoare cu 4,7% mai mică și Amazon se îndreaptă către o scădere de 2,8%.

Bursele europene au deschis pe roșu

UPDATE 12:50 Piețele europene au deschis luni pe roșu, potrivit Euronews. CAC 40 din Franța a scăzut cu 2,78%, DAX din Germania a scăzut cu 2,84%, în timp ce FTSE 100 a deschis cu o scădere de 2,19%.

Și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 47,81 milioane de lei (9,6 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor

Bitcoin se prăbușește, valoarea aurului crește

UPDATE 12:30 Prețul aurului a crescut aproape de cea mai mare valoare istorică, deoarece metalul prețios este privit de investitori ca un bun refugiu tradițional. Contractele futures pe aur la Comex au crescut cu 0,73%, până la 2.487 USD (2.275 EUR) pe uncie, la doar 0,7% distanță de maximul istoric înregistrat în iulie.

În schimb, Bitcoin a pierdut 18% din valoare de vineri, ajungând luni la 53.400 USD.

Bursele asiatice s-au prăbușit, după veștile economice din SUA

Indicele Nikkei al bursei japoneze a închis ședința de luni în scădere cu 12,40%. Este cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA şi în contextul aprecierii yenului.

Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente.

Vineri, acest indicator a închis în scădere cu 5,8%.

Jucătorii din piață mai sunt îngrijorați și de intenția Băncii Japoniei (BOJ) de a scumpi banii, prin creșterea ratelor de dobândă.

Săptămâna trecută, yenul a crescut cu aproape 5% față de dolar. Luni, yenul s-a întărit și mai mult, cu 2,2%, ajungând la 143,3 unități pentru un dolar american.

O creștere a yenului afectează exportatorii locali și companiile nipone care realizează venituri în străinătate.

Săptămâna trecută, BOJ a majorat ratele dobânzilor cu 15 puncte de bază, la 0,25%, în a doua sa creștere din acest an.

Instituția a anunțat, de asemenea, planuri de reducere a achizițiilor de obligațiuni.

Temeri că economia SUA slăbește

Nu doar Japonia, ci și alte piețe din zona Asia-Pacific au scăzut luni.

Indicele sud-coreean Kospi a scăzut cu 6,7%, în timp ce indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 3,1%. Indicele Hang Seng al pieței Hong Kong a scăzut cu 0,2%.

Vineri, bursele asiatice au reacționat la scăderea puternică de pe Wall Street, unde datele dezamăgitoare privind locurile de muncă s-au adăugat temerilor că economia SUA slăbește.

Dow a închis în scădere cu 1,5%, S&P 500 a pierdut 1,8%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 2,4%. Nasdaq a înregistrat o corecție mai mare de 10% de la cel mai recent maxim, înregistrat pe 10 iulie.

Indicele CNN Fear and Greed, care măsoară sentimentul pieței, a scăzut la un nivel "de teamă" de 27.

Alte piețe manifestă, de asemenea, nervozitate.

Vineri, prețul petrolului a consemnat cel mai redus nivel din luna ianuarie. Contractele futures la țițeiul Brent și la țițeiul WTI din SUA au scăzut cu peste 3%.

Fondatorul Berkshire Hathaway vinde acțiuni și acumulează cash

Miliardarul american Warren Buffett și-a crescut nivelul de numeral la circa o treime din valoarea de piață a companiei sale, Berkshire Hathaway, scrie presa internațională.

Rezervele sale de cash au ajuns la 227 de miliarde de dolari după mai multe vânzări de acțiuni.

Concret, compania lui Buffet a vândut aproape 50% din pachetul pe care îl deținea la Apple și, în același timp, și-a limitat masiv achiziția de noi titluri.

Berkshire a mai vândut acțiuni Bank of America de aproximativ 3,8 miliarde de dolari în luna iulie, în 12 zile consecutive de tranzacționare.

Vânzările operate de Buffett stârnesc îngrijorare cu privire la perspectivele economice ale SUA.

Datele guvernamentale au arătat, vineri, o încetinire a creșterii locurilor de muncă și o rată ridicată a șomajului.

Potrivit analiștilor, în acest context Rezerva Federală din SUA urmează să decidă mai multe reduceri ale ratelor de dobândă, începând din luna septembrie.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close