Antena 3 CNN Externe Viktor Orban s-a dus la Donald Trump acasă, în Florida: "Va rezolva războiul din Ucraina"

Viktor Orban s-a dus la Donald Trump acasă, în Florida: "Va rezolva războiul din Ucraina"

Orban Abaca
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2024   •   17:04

Fostul președinte american Donald Trump "va rezolva" războiul din Ucraina, susține premierul Ungariei, citat de Politico.

Viktor Orban a făcut o declarație în acest sens vineri, după ce s-a întâlnit cu Trump la reședința acestuia din statul american Florida.

"A fost o onoare să îl vizitez pe președintele Trump. Am discutat despre modalități de a face pace. Vestea bună a zilei: el o va rezolva!" a spus șeful guvernului ungar, a cărui țară deține în prezent președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Donald Trump însuși a transmis un mesaj similar pe internet.

"Trebuie să fie pace, și trebuie înfăptuită repede. Prea mulți oameni au murit într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată!", a susținut el într-o postare pe platforma sa Truth Social.

Lidrerul republican a mai spus în trecut că va pune rapid capăt conflictului declanșat de Rusia în Ucraina, dar nu a dat niciun detaliu despre cum o va face. Oricum, ținând cont de pozițiile sale exprimate de-a lungul timpului, temerile sunt că va obține pacea prin forțarea Ucrainei să accepte condițiile Rusiei, ca urmare a diminuării sau sistării ajutorului militar din SUA.

"Misiunea de pace" a lui Orban, fără mandat de la UE

Politico notează că Viktor Orban a efectuat recent o serie de vizite la nivel înalt la Kiev, Moscova și Beijing, într-o "misiune de pace" pe care și-a asumat-o, dar pentru care nu a primit mandat de la instituțiile europene.

Kievul a comunicat că nu i-a cerut lui Orban să negocieze pacea în numele său.

"Cu tot respectul pentru toate țările, mari și mici, trebuie să spunem că nu toți liderii pot negocia. Trebuie să ai anumite puteri și forță pentru asta", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în marja summitului NATO, drept comentariu la demersurile premierului de la Budapesta.

Ucraina a respins, de altfel, o propunere de încetare a focului cu Rusia, avansată de premierul ungar cu ocazia vizitei la Kiev.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Donald Trump pace Ucraina Florida
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close