Guvernul anti-imigrație al Ungariei, condus de Viktor Orban, a anunțat joi că este pregătit să ofere migranților și solicitanților de azil bilete gratuite doar dus către Bruxelles. Măsura vine ca răspuns la amenda de 200 de milioane de euro impusă de Curtea Europeană de Justiție, precum și la penalitățile de 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea normelor UE în materie de azil.
Un ministru al guvernului ungar a avertizat UE că țara sa va trimite migranți la Bruxelles dacă blocul continuă să îi ceară să accepte mai mulți solicitanți de azil.
„Dacă Bruxelles-ul continuă să vrea să impună Ungariei un regulament care nu face posibilă reținerea migranților la graniță, atunci vom oferi fiecărui migrant de la granița ungară transport voluntar gratuit la Bruxelles. Dacă Bruxelles-ul dorește migranți, atunci îi va obține”, a spus Gergely Gulyas, şef de cabinet al lui Viktor Orban, potrivit Euronews.
Ministrul a făcut aceste remarci incendiare cu referire la o amendă de 200 de milioane de euro pe care Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a aplicat-o Ungariei în luna iunie pentru ignorarea repetată a normelor UE în materie de azil.
La momentul respectiv, prim-ministrul Viktor Orbán a calificat decizia Curții drept „scandaloasă și inacceptabilă”.
„Se pare că migranții ilegali sunt mai importanți pentru birocrații de la Bruxelles decât proprii cetățeni europeni”, a spus el.
Comentariile de joi ale lui Gulyás ar sugera că nu s-au schimbat prea multe în ceea ce privește opinia lui Orban cu privire la hotărârea CEJ.
„Bruxelles-ul vrea să ne forțeze să lăsăm migranții să intre cu orice preț”, a spus el.
El a acuzat UE de ipocrizie pentru că ar fi adoptat utilizarea așa-numitelor „zone de tranzit” în care să fie reținuți solicitanții de azil. „Ungaria a fost condamnată pentru aceeași practică și este amendată drastic”, a spus ministrul.
El a mai spus că protecția frontierelor externe Schengen este o problemă a întregii Europe, nu doar a Ungariei, și că Budapesta nu primește resurse suplimentare pentru a proteja frontiera.
Ungaria are o frontieră comună cu Serbia și Ucraina, două state care nu sunt membre ale UE și nu fac parte din spațiul Schengen, iar guvernul ungar analizează căile legale care ar putea forța Comisia Europeană să acopere o parte din costurile de securizare a frontierei.
Disputa privind azilul dintre Ungaria și UE datează din decembrie 2020, când CEJ a decis pentru prima dată că accesul limitat al Ungariei la procedurile de azil pentru cei care solicită protecție internațională în țară făcea „practic imposibilă” depunerea cererilor.
Curtea a mustrat Ungaria pentru menținerea ilegală a solicitanților de azil în „zone de tranzit” în condiții care echivalează cu detenția și pentru încălcarea dreptului lor la recurs.
Respingerea de către Ungaria a hotărârii CEJ din 2020 a determinat instanța să emită amenda uriașă în urmă cu două luni. Judecătorii au declarat că Ungaria „nu respectă principiul cooperării sincere” și „se sustrage în mod deliberat” de la aplicarea legislației UE în materie de azil.
Sancțiunea a inclus, de asemenea, o amendă zilnică de 1 milion EUR pentru fiecare zi de întârziere în alinierea Ungariei la legislația UE.