Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a sugerat, vineri, că guvernul Tusk din Polonia este un „guvern marionetă” al Uniunii Europene și că acesta a fost instalat la Varșovia ca parte a unui complot de a îndepărtare a fostului guvern reacționar, relatează Euronews.
Donald Tusk a ajuns prim-ministrul al guvernului Poloniei după ce alianța de partide pe care o conduce a câștigat alegeri cu o prezență record de 74%.
Orban, care va avea noi alegeri la începutul lui 2026, a făcut din nou o legătură între Uniunea Europeană și fosta Uniune Sovietică.
„Încep deja să lucreze la asta. Au nevoie de un guvern marionetă, să vorbim pe șleau, orice imperiu funcționează așa. Și sovieticii erau la fel, nu-i așa?”, a declarat Orban, referindu-se la Uniunea Europeană și sugerând că instituțiile europene vor să-l dea jos de la putere.
Orban a făcut noile acuzații la două zile după un discurs în care a acuzat căUE intenționează să-i dea jos guvernul și să instaleze un regim marionetă la Budapesta.
În interviul de vineri, Orban a atacat-o în mod special pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, Manfred Weber.
El a susținut că cei doi vor să facă în Ungaria ce spune că ar fi făcut și în Polonia în 2023, când coaliția lui Tusk i-a învins pe reacționarii PiS, un partid cu apucături similare cu cele ale Fidesz, din Ungaria.
„Nici măcar nu mai putem vorbi de o conspirație secretă împotriva Ungaria, e prezentată pe direct, un plan anunțat”, a spus Orban fără să ofere vreo dovadă.
„S-a întâmplat și în Polonia. Polonezii au vrut și ei să facă eforturi, să aibă o politică poloneză independentă pe migrație, pe politicile de gen și pe economie”.
El a mai susținut că Von der Leyen și Weber „au făcut tot ce au putut și au anunțat deschis că guvernul conservator polonez (reacționarii PiS – n. red.) ar trebui să plece și să fie înlocuit cu un altul. Așa a ajuns prietenul nostru Tusk prim-ministru în Polonia. Același scenariu e pregătit și acum pentru Ungaria”, a declarat Orban, din nou fără să dea vreo dovadă.
Orban intră deseori în conflict cu Uniunea Europeană, iar blocul i-a înghețat în mai multe rânduri sprijinul financiar, motivând prin faptul că Ungaria încalcă frecvent statul de drept, și prin faptul că statul ungar a alunecat tot mai multe în autocrație în ultimii ani.
Guvernul precedent din Polonia, format din reacționari cu tendințe autoritare, și-a petrecut și el mare parte din mandat într-o luptă sterilă cu Uniunea Europeană, în încercarea de a distruge democrația poloneză.
După revenirea la putere, Tusk face eforturi de a restaura instituțiile democratice din Polonia, însă a păstrat unele dintre politicile mai dure ale reacționarilor, inclusiv pe cele ce privesc migrația.