Antena 3 CNN Externe Viktor Orban se plânge că Brexit a „dezechilibrat” Uniunea Europeană: „A stricat totul”

Viktor Orban se plânge că Brexit a „dezechilibrat” Uniunea Europeană: „A stricat totul”

Viktor Orban
Viktor Orban spune că UE a fost „dezechilibrată” de Brexit. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    09 Oct 2024   •   08:51

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, spune că ieșirea Regatului Unit din blocul european „a schimbat totul” în Uniunea Europeană și s-a plâns că echilibrul dintre pro-europeni și euro-sceptici a fost distrus după Brexit, relatează Politico.

Liderul de la Budapesta a declarat la Strasbourg că „în UE a existat mereu o chestiune de echilibru - între cei care vor o uniune federalizată și cei de partea cealaltă, care vor mai multă suveranitate și independență”.

Orban spune că Brexitul a fost cel care a „schimbat totul” pentru că înainte exista un „echilibru intern, natural” între Franța, Germania și alte țări fondatoare care doresc o integrare mai profundă, de o parte, și UK și țările central-europene care „luptau împotriva creșterii puterilor UE”, de cealaltă parte.

„Nu existau proceduri pentru sancționarea încălcării statului de drept. Condiționalitățile erau ceva inadmisibil. Vă puteți imagina că Regatul Unit ar fi acceptat vreodată așa ceva?  Exista un echilibru natural”, a adăugat prim-ministrul reacționar, referindu-se la blocarea fondurilor europene pentru Ungaria ca urmare a atacării statului de drept de către guvern.

„Această situație dezechilibrată a produs și mai multe situații de confruntare. Nu doar pentru că noi vrem să intrăm în confruntări, dar și pentru că vrem să păstrăm echilibrul anterior”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close