Premierul ungar Viktor Orban consideră că a vorbi astăzi despre cote de refugiați care trebuie repartizați între statele membre ale Uniunii Europene reprezintă 'o adevărată invitaţie' pentru imigranții care provin din Orientul Mijlociu, transmite joi
EFE.
Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro și altor ziare europene, Orban a explicat că intenția sa este să securizeze și frontierele Ungariei cu România în condițiile unei schimbări previzibile a rutei folosite de migranți pentru a ajunge în țările din vestul Europei. 'Rutele nu sunt alese de migranți, ci chiar de traficanți. Cum nu mai pot trece prin Ungaria, vor schimba ruta și vor trece cel mai probabil prin România', a spus el, adăugând că acest lucru a făcut autoritățile ungare să dorească să construiască un gard și la frontiera cu România 'de-a lungul râului Mureș', după cel de la frontiera cu Serbia.
Întrebat de Le Figaro dacă este 'satisfăcut de eficiența gardului de la frontiera sârbo-ungară', Orban a răspuns: 'Să lăsăm satisfacția pentru cei de la Rolling Stones... (aluzie la celebra melodie a grupului britanic, 'Satisfaction' — n.r.). Să spunem mai degrabă că ne-am stabilit niște obiective și că, până acum, sunt respectate. Dar care-i nebunul să fie satisfăcut când vede toți acești migranți care sosesc în Europa? Una dintre principalele probleme este afacerea cu călăuzele. Potrivit serviciilor secrete, toată această afacere este organizată din (țări precum) Pakistan și Afganistan'.
Totodată, Orban a insistat că Budapesta este în dezacord 'nu cu cotele în sine, ci cu cotele obligatorii' (propuse de Franța, Germania și de Comisia Europeană), adăugând că va face 'tot posibilul' pentru a se opune obligativității cotelor. Premierul ungar s-a declarat și împotriva creării unor centre de primire pentru solicitanții de azil pe teritoriul Ungariei, așa cum doresc Parisul și Berlinul, și a pledat pentru crearea acestor centre în exteriorul frontierelor Uniunii Europene 'sau în Grecia'.
Orban a insistat că țara sa a primit 1.500 de familii de refugiați arabi în ultimii cinci ani, mai ales creștine, la solicitarea bisericilor din Orientul Mijlociu. În acest context, premierul ungar și-a exprimat îndoiala cu privire la integrarea musulmanilor, 'care nu s-a reușit în Europa'. 'Dacă noi, în calitate de creștini, îi lăsăm pe musulmani să intre în competiție cu noi pe continentul nostru, ne vor depăși numeric, ține de matematică', a apreciat Orban.
În fine, premierul ungar a pledat pentru renunțarea la Regulamentul Dublin — care presupune ca azilanții să se înregistreze în țara UE în care au intrat prima dată — și s-a arătat dispus ca țara sa să participe la o operațiune militară a comunității internaționale în Siria.