Premierul Ungariei, Viktor Obran, a avut o discuție telefonică, miercuri, cu președintele rus Vladimir Putin. Apelul a avut loc după ce Orban s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu președintele ales al SUA, Donald Trump.
Președintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri despre conflictul din Ucraina într-un apel cu premierul Ungariei Viktor Orban.
„A existat un schimb amănunțit de opinii cu privire la problemele ucrainene”, a spus Kremlinul despre discuție, adăugând că Putin a spus că Kievul a adoptat o poziție „distructivă” care exclude un acord de pace.
Apelul a fost inițiat la cererea lui Orban, a spus Kremlinul, și vine la o zi după ce premierul de la Budapesta a declarat că Ungaria va merge mai departe cu auto-numita „misiune de pace” în Ucraina.
„Am avut o conversație telefonică de o oră în această dimineață cu președintele Putin. Acestea sunt cele mai periculoase săptămâni din războiul dintre Rusia și Ucraina. Căutăm măsuri diplomatice posibile pentru a argumenta în favoarea încetării focului și a discuțiilor de pace”, a scris Orban, pe rețeaua socială X.
Orban s-a întâlnit cu președintele ales al SUA, Donald Trump, care a promis că va obține un acord de pace în câteva ore de la intrarea în funcție în ianuarie, la proprietatea sa din Mar-a-Lago, la începutul acestei săptămâni.
„Viktor Orban și-a exprimat interesul pentru a sprijini căutarea comună a căilor politico-diplomatice pentru rezolvarea crizei”, a spus Kremlinul.
Liderul ungar, cel mai apropiat partener politic atât al lui Trump, cât și al lui Putin în Uniunea Europeană, a cerut în mod repetat discuții de pace și a refuzat să trimită ajutor militar Ucrainei de când Rusia și-a lansat ofensiva în februarie 2022.
El i-a înfuriat pe liderii UE în iulie, prin desfășurarea unei diplomații separatiste cu Rusia pentru a explora o cale spre încheierea conflictului, la doar câteva zile după ce a preluat președinția rotativă de șase luni a blocului comunitar.
Orban și Putin au discutat și despre proiecte energetice, a spus Kremlinul.
Spre frustrarea Bruxelles-ului, Budapesta rămâne un cumpărător major de energie rusă la aproape trei ani după ce Moscova a ordonat trupelor să intre în Ucraina.