Antena 3 CNN Externe Viktor Orban a dat vina pe imigranți pentru homofobie, violență împotriva femeilor și antisemitism, în discursul său în PE

Viktor Orban a dat vina pe imigranți pentru homofobie, violență împotriva femeilor și antisemitism, în discursul său în PE

Viktor Orban vorbeste la microfon cu Ursula von der Leyen pe fundal.
Viktor Orban a prezentat prioritățile președinției ungare a Consiliului UE. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    09 Oct 2024   •   12:29

Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, că sosirea imigranţilor în Uniunea Europeană se află în spatele creşterii unor fenomene precum homofobia, violenţa împotriva femeilor sau antisemitismul şi a îndemnat să înceapă procesarea tuturor cererilor de azil în centre din afara UE.

În faţa Parlamentului European, Orban a prezentat priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului, care durează între iulie şi decembrie, şi şi-a dedicat o bună parte din discursul său solicitării ca blocul european să sprijine „în mod semnificativ” ţările care au frontiere externe ale Uniunii Europene şi să le protejeze.

Orban a spus că „europenii nu pot fi protejaţi de imigraţia ilegală” fără un model de gestionare a cererilor de azil în ţări terţe şi a numit restul soluţiilor de pe masă „o iluzie”.

„Sistemul de azil al Uniunii Europene nu funcţionează. Imigraţia duce la mai multă violenţă împotriva femeilor, homofobie şi antisemitism”, a spus Orban.

Aceste cuvinte au provocat primele huiduieli la adresa premierului ungar în plenul PE, care au fost întâmpinate cu aplauze de aliaţii săi.

La finalul discursului său, un mic grup de europarlamentari de stânga a început să cânte binecunoscutul imn antifascist italian „Bella Ciao”, până când preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut să înceteze, avertizându-i că hemiciclul „nu este Eurovision” sau serialul spaniol „La Casa de Papel”.

Înainte de începerea dezbaterii, liderii grupurilor socialiste, liberale, verzi şi de stânga au manifestat chiar la intrarea în sala de plen cu afişe LGTBIQ+ şi au protestat împotriva utilizării abuzive a fondurilor europene de către guvernul Ungariei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close