Fostul președinte al Albaniei, Ilir Meta, a fost arestat, luni, pentru acuzații de corupție și spălare de bani, a anunțat purtătorul său de cuvânt, citat de Politico.
Moment of arrest of former president of Albania Ilir Meta. The charges includes money laundering, passive corruption and fraud in assets transparency. pic.twitter.com/N99xe33GRF
— skerdilajd zaimi (@SkerdilajdZ) October 21, 2024
Meta, care este încă activ politic și conduce Partidul Libertății, o formațiune de opoziție de stânga, a fost arestat în capitala Tirana în timp ce se întorcea din Kosovo, conform presei locale.
Purtătorul său de cuvânt, Tedi Blushi, a declarat într-o conferință de presă că arestarea a fost „inadecvată” și „trebuie condamnată de toți albanezii patrioți și corecți”.
Blushi s-a referit la imaginile de pe rețelele sociale în care polițiști mascați au oprit mașina în care se afla Meta, l-au prins pe fostul președinte în timp ce acesta părea să opună rezistență și l-au urcat într-o dubă a forțelor specialer.
„Acest guvern va plăti prețul în fiecare stradă și în fiecare piață”, a amenințat Blushi, întrebat fiind dacă vor urma proteste după arestarea lui Meta.
În vârstă de 55 de ani, Meta a fost președinte între 2017 și 2022, înainte de asta fiind premier și președinte al parlamentului. El a devenit președintele republicii cu sprijinul actualului premier, Edi Rama, și al Partidului Socialist al acestuia.
Relația dintre Meta și Rama s-a deteriorat, însă, iar socialiștii au încercat să-l demită de două ori pe Meta în timpul mandatului său – prima oară în 2019, când Meta a refuzat să convoace alegerile locale după un boicot al opoziției, și a doua oară în 2021 pentru că s-a implicat în alegerile generale.
Ilir Meta nu e singurul politician de opoziție care se confruntă cu acuzații de corupție. Luna trecută, liderul Partidului Democrat, Sali Berisha, a fost pus sub acuzare pentru acte de corupție în perioada când a fost premier.
Partidul Democrat, cea mai mare forță de opoziție, l-a acuzat pe Rama că a orchestrat punerea sub acuzare a membrilor săi. Pe 30 septembrie, susținătorii lui Berisha au dat foc la scaune la ieșirea din parlament, ca formă de protest pentru condamnarea a unui alt politician – Ervin Salianji. El a ajuns în închisoare pentru un an pentru că a transmis un raport fals.