Antena 3 CNN Externe VIDEO. Scandal în Albania după arestarea fostului președinte. Ilir Meta a fost scos cu forța de mascați din mașină în plină stradă

VIDEO. Scandal în Albania după arestarea fostului președinte. Ilir Meta a fost scos cu forța de mascați din mașină în plină stradă

Ilir Meta.
Ilir Meta, fost președinte al Albaniei, a fost arestat pentru acuzații de corupție. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    22 Oct 2024   •   11:44

Fostul președinte al Albaniei, Ilir Meta, a fost arestat, luni, pentru acuzații de corupție și spălare de bani, a anunțat purtătorul său de cuvânt, citat de Politico.

Meta, care este încă activ politic și conduce Partidul Libertății, o formațiune de opoziție de stânga, a fost arestat în capitala Tirana în timp ce se întorcea din Kosovo, conform presei locale.

Purtătorul său de cuvânt, Tedi Blushi, a declarat într-o conferință de presă că arestarea a fost „inadecvată” și „trebuie condamnată de toți albanezii patrioți și corecți”.

Blushi s-a referit la imaginile de pe rețelele sociale în care polițiști mascați au oprit mașina în care se afla Meta, l-au prins pe fostul președinte în timp ce acesta părea să opună rezistență și l-au urcat într-o dubă a forțelor specialer.

„Acest guvern va plăti prețul în fiecare stradă și în fiecare piață”, a amenințat Blushi, întrebat fiind dacă vor urma proteste după arestarea lui Meta.

În vârstă de 55 de ani, Meta a fost președinte între 2017 și 2022, înainte de asta fiind premier și președinte al parlamentului. El a devenit președintele republicii cu sprijinul actualului premier, Edi Rama, și al Partidului Socialist al acestuia.

Relația dintre Meta și Rama s-a deteriorat, însă, iar socialiștii au încercat să-l demită de două ori pe Meta în timpul mandatului său – prima oară în 2019, când Meta a refuzat să convoace alegerile locale după un boicot al opoziției, și a doua oară în 2021 pentru că s-a implicat în alegerile generale.

Ilir Meta nu e singurul politician de opoziție care se confruntă cu acuzații de corupție. Luna trecută, liderul Partidului Democrat, Sali Berisha, a fost pus sub acuzare pentru acte de corupție în perioada când a fost premier.

Partidul Democrat, cea mai mare forță de opoziție, l-a acuzat pe Rama că a orchestrat punerea sub acuzare a membrilor săi. Pe 30 septembrie, susținătorii lui Berisha au dat foc la scaune la ieșirea din parlament, ca formă de protest pentru condamnarea a unui alt politician – Ervin Salianji. El a ajuns în închisoare pentru un an pentru că a transmis un raport fals.

×
Parteneri
x close