Antena 3 CNN Externe VIDEO. Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a demisionat în lacrimi, după eșecul în alegeri

VIDEO. Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a demisionat în lacrimi, după eșecul în alegeri

Regele Filip al Belgiei a acceptat luni demisia premierului Alexander De Croo

de croo plange
de Robert Kiss    |    10 Iun 2024   •   17:09

Regele Filip al Belgiei a acceptat luni demisia premierului Alexander De Croo, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute de formaţiunea sa, partidul liberal flamand Open Vld, la alegerile federale, regionale şi europene de duminică, transmite EFE, potrivit Agerpres.

De Croo îşi anunţase încă de duminică intenţia de a demisiona după înfrângerea partidului său. Totuşi, el va continua să fie prim-ministru până la formarea unui nou guvern.

Duminică, el a recunoscut că rezultatul Open Vld nu a fost cel pe care îl spera şi a dat asigurări că va pregăti totul pentru o bună predare a ştafetei succesorului sau succesorilor săi.

Monarhul va începe luni consultările cu preşedinţii diferitelor partide pentru a încerca să desemneze persoana însărcinată cu formarea guvernului, începând cu Bart De Wever, liderul partidului naţionalist flamand N-VA, câştigător al alegerilor.

El se va întâlni apoi cu preşedintele partidului de extremă-dreapta Vlaams Belang, Tom Van Grieken, şi cu preşedintele liberalilor francofoni, Georges-Louis Bouchez, a precizat Casa Regală.

Partidul naţionalist flamand N-VA a câştigat alegerile federale belgiene de duminică, urmat de partidul de extremă dreapta Vlaams Belang. Ambele partide au obţinut rezultate mai bune decât în 2019.

Pe locul al treilea s-au situat stânga francofonă şi flamandă (PTB-PVDA) şi liberalii francofoni (MR). Aceştia au fost urmaţi de socialiştii flamanzi (Vooruit) şi creştin-democraţii flamanzi, socialiştii francofoni (PS) şi creştin-democraţii francofoni (Les Engages).

Partidul Open Vld, condus de actualul prim-ministru, Alexander De Croo, a obţinut unul dintre cele mai slabe rezultate, urmat de Verzii flamanzi GROEN şi de Verzii francofoni Ecolo.

×
Subiecte în articol: Belgia alegeri Alexander De Croo
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Geoană, la un pas de a intra în cursa pentru prezidențiale
x close