Antena 3 CNN Externe Victorie categorică pentru socialişti, la alegerile anticipate din Grecia

Victorie categorică pentru socialişti, la alegerile anticipate din Grecia

Victorie categorică pentru socialişti, la alegerile anticipate din Grecia
05 Oct 2009   •   17:06

După numărarea a 99 la sută dintre voturi, partidul socialist al lui Yorgos Papandreou (PASOK) avea aproape 44 de procente, ceea ce-i asigură majoritatea absolută în Parlamentul din Grecia. Prim-ministrul Costas Karamanlis şi-a recunoscut înfrângerea şi s-a retras de la conducerea partidului conservator Noua Democraţie, aflat până acum la guvernare.

Simpatizanţii PASOK au sărbătorit victoria pe străzile Atenei după ce s-a aflat că partidul lor a revenit, după cinci ani, la putere. La petrecere s-au alăturat şi mulţi imigranţi, cărora socialiştii le-au promis condiţii mai bune şi chiar dreptul de a vota.

Mai sobru, viitorul premier Yorgos Papandreou s-a arătat conştient de dificultăţile pe care le are de depăşit. "Nimic nu va fi uşor. Va trebui să muncim din greu. Voi fi mereu deschis faţă de problemele poporului grec, încercând să rezolvăm împreună problemele ţării", a declarat Papandreou, al cărui partid a obţinut 160 de locuri în Parlamentul de 300 de membri. Patruzeci de locuri în Parlament au fost acordate din oficiu partidului câştigător, în timp ce restul de 260 rămase au fost împărţite în mod proporţional: 120 pentru PASOK, 92 pentru Noua Democraţie, 21 pentru KKE, 15 pentu LA.O.S. şi 12 pentru Coaliţia de Stânga.

După mai mulţi ani de creştere, economia elenă a intrat şi ea în recesiune iar deficitul bugetar va depăşi 6 la sută din Produsul Intern Brut. Fostul guvern de centru-dreapta a reacţionat printr-un program de austeritate: îngheţarea salariilor şi pensiilor. Dar majoritatea alegătorilor a preferat oferta socialiştilor: stimularea economiei cu trei miliarde de euro.

Banii vor fi mai greu de găsit, dar Papandreou a promis să combată risipa şi evaziunea fiscală.

Premierul Karamanlis şi-a asumat riscul alegerilor anticipate la jumătatea mandatului, într-un moment în care popularitatea guvernului său era în cădere liberă. Alegătorii nu l-au iertat pentru câteva scandaluri financiare şi nici pentru neputinţa în faţa revoltelor urbane de anul trecut, iar criza economică i-a dat lovitura de graţie.

Deşi învingător, partidul PASOK nu este nici el foarte bine văzut, un sondaj recent arătând, conform BBC, că 9 din 10 votanţi nu au încredere în niciunul dintre partidele participante la alegeri.

Karamanlis şi-a felicitat adversarul şi i-a urat succes. Atât viitorul premier cât şi cel actual sunt moştenitorii unor dinastii politice: tatăl şi bunicul lui Papandreou au fost prim-miniştri, iar unchiul lui Karamanlis - prim-ministru şi preşedinte al republicii. În Parlament au mai intrat trei mici formaţiuni - două comuniste şi una de extremă dreapta.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: alegeri parlament socialisti
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close