"Fiecare persoană care trăieşte în Ucraina trebuie să înţeleagă: ceea ce s-a întâmplat între 1 ianuarie şi momentul de faţă nu este un şantaj îndreptat nu numai împotriva statului nostru, ci este unul împotriva fiecăruia dintre voi", a declarat Viktor Iuşcenko în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Kiev.
"Atacul împotriva Ucrainei are scopul de a destabiliza viaţa politică din Ucraina şi de a provoca nemulţumirea în regiunile sensibile din estul industrial şi prorus şi care este dependent de livrările de gaze ruseşti", a continuat preşedintele ucrainean.
Declaraţiile lui Viktor Iuşcenko au intervenit după dezbaterile furtunoase de marţi din parlamentul ucrainean pe subiectul crizei gazului, în cadrul cărora opoziţia prorusă, Partidul Regiunilor, a cerut demisia premierului Iulia Timoşenko şi începerea procedurii de demitere a preşedintelui ţării.
Potrivit preşedintelui Iuşcenko, Moscova a provocat această criză a gazului pentru a prelua în proprietatea sa sistemul de gazoducte ucrainene. "Ni se spune că 'dacă gazul este prea scump pentru voi, luaţi un credit", a adăugat Viktor Iuşcenko, amintind că o situaţie similară a avut loc în Belarus în 2007, când gigantul rus Gazprom a achiziţionat peste 50% din societatea belarusă Beltransgaz care transportă gazele livrate de Rusia către Europa.
"Este una din metodele de luptă împotriva independenţei noastre", a mai declarat Viktor Iuşcenko.
El a apreciat în continuare că această criză a gazelor vizează totodată accelerarea realizării proiectului rus Nord Stream, un gazoduct ce ar urma să lege direct Rusia de Germania, trecând pe sub Marea Baltică.
Legat de acest proiect, premierul rus Vladimir Putin declara la sfârşitul săptămânii trecute, după întâlnirea avută la Moscova cu omologul său ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a UE, că Rusia mizează pe sprijinul preşedinţiei cehe a UE pentru construirea gazoductelor Nord-Stream şi South-Stream.
,,Actual criză energetică arată că este nevoie de o diversificare a căilor de tranzit pentru gazul rus spre Europa. Sperăm că preşedinţia cehă a UE va sprijini realizarea proiectelor de construcţie a gazoductelor nord-european pe sub Marea Baltică şi sud-european pe sub Marea Neagrî', afirma şeful guvernului de la Moscova.
Agerpres