"Daţi-mi voie să repet ceea ce Comisia a spus în mod public de mai multe ori, faptul că Croaţia, Bulgaria şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen.", a subliniat Margaritis Schinas.
"Au făcut ceea ce le-am cerut să facă, au făcut mai mult decât le-am cerut să facă, au îndeplinit toate criteriile şi sunt gata.
Puţinele ezitări care rămân sunt politice. Ele subminează două chestiuni foarte simple: faptul că suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen, dar şi faptul că această extindere înseamnă controale mai multe şi mai bune.", a adăugat acesta.
România în Schengen | Decizie istorică la Consiliul JAI. Se dă votul final pentru aderarea țării noastre la zona liberă de circulație
A mai ramas puţin timp până la votul care ar putea include România în zona liberă de circulație și care ar elimina orele de așteptare de la frontiere.
Austria rămâne pe poziții și nu vrea România în Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a menținut, miercuri seara, poziția pe tema aderării României la Spațiul Schengen, în cadrul unei conferințe susținute alături de președintele PPE, Manfred Weber, de la Viena.
Sunt multe probleme care trebuie discutate, migrația fiind problema principală. Lucrăm din greu pentru a ne proteja graniţele externe, a spus cancelarul austriac, adăugând că există o problemă de securitate.
Oficialii români au încercat să schimbe decizia Austriei, care se opune extinderii Spațiului Schengen, cancelarul austriac invocând faptul că mulți migranți care ajung în Austria au trecut ilegal granița de la noi.
Reporterii Antena 3 CNN sunt în locurile în care se iau deciziile istorice.
Karl Nehammer, Cancelarul Austriei: Miza este securitatea cetăţenilor noştri
În continuare avem peste 75.000 de migranți neînregistraţi, vin din România și Bulgaria, nu e o discuție politică, ci bazată pe fapte.
Karl Nehammer a mai declarat că ministrul de interne al ţării sale are "un nou calendar pentru primăvara următoare" în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Miniștrii de interne au pe masă ca primăvara viitoare să luam o decizie pentru România și Bulgaria, să ne uităm cum putem modifica legislația, ca să asigurăm securitatea, a declarat Nehammer.
Nu putem asigura securitatea la graniţă făcând garduri, a opinat el.
Austria este singura țară care se mai opune aderării României la Spațiul Schengen
Întrebat dacă joi, în consiliul JAI, Austria va vota împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen, Nehammer a evitat un răspuns şi a vorbit din nou despre problema migraţiei.
"România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru", a arătat cancelarul austriac.
"Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş", a precizat cancelarul austriac.
Candidaturile României și Bulgariei nu vor fi decuplate, a mai spus Nehammer. "Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată", a precizat el.