„Este inuman să știi că populația civilă și copiii vor fi uciși dacă nu se ia această decizie”, a declarat Olha Stefanishyna pentru World Tonight la BBC Radio 4.
„Sângele acelor civili – inclusiv mama și tatăl a doi copii care s-au născut chiar ieri și astăzi și-au pierdut părinții într-un bombardament – nu este doar pe mâinile Rusiei”.
Membrii NATO au refuzat să înființeze o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei pe fondul îngrijorărilor că această măsură ar genera escaladarea conflictului, ca urmare a confruntării directe a forțelor occidentale cu cele rusești.
O zonă de interdicție aeriană se referă la orice regiune a spațiului aerian în care s-a stabilit că anumite aeronave nu pot zbura.
Măsura poate fi folosită pentru a proteja zonele și situațiile vulnerabile, cum ar fi reședințele regale sau evenimentele sportive și adunările numeroase.
Într-un context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a opri accesul unei aeronave în spațiul aerian în care este aplicată interdicția.
Zona de interdicție aeriană poate fi instituită prin mijloace militare, explică BBC.
O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar însemna că forțele militare, în special forțele NATO, s-ar angaja să atace aeronavele rusești care ajung în zona vizată de interdicția aeriană.