"Orban, cu măsurile sale, a ajuns la limita suportabilului. Nu pot decât să îl sfătuiesc să clarifice toate problemele de drept ale noii Constituţii cu dreptul european", a apreciat Michael Spindelegger, care este şi liderul diplomaţiei austriece.
"Ungaria trebuie să revină pe terenul dreptului european", a adăugat acesta.
Pentru ministrul austriac, Ungaria rămâne "evident un partener" al Uniunii Europene. "Ungaria este un stat membru şi Orban dispune de o majoritate incredibilă în Parlament".
Michael Spindelegger este preşedintele Partidului popular austriac OVP, care este membru al Partidului popular european, la fel ca şi Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban.
La 11 martie, Parlamentul ungar, controlat de Fidesz, a votat o a patra modificare a noii Constituţii intrată în vigoare la 1 ianuarie 2012. Aceasta retrage principalele competenţe ale Curţii constituţionale.
UE şi majoritatea capitalelor europene au reacţionat negativ la noile amendamente ale Constituţiei, care "provoacă îngrijorări în ceea ce priveşte principiul statului de drept, dreptul UE şi normele Consiliului Europei", conform lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.
Viktor Orban a apreciat joi la Bruxelles că modificarea Constituţiei este conformă "cu valorile europene". "Cine poate prezenta o singură dovadă, adică fapte, care pot sprijini ideea conform căreia ceea ce noi am decis contrazice democraţia?", a întrebat Orban în cursul unei conferinţe de presă înainte de începutul summitului european.