Adversarii şi partizanii preşedintelui Hugo Chavez au ocupat din nou străzile din Caracas, capitala Venezuelei. Studenţii au denunţat o nouă lege a învăţământului, dar au fost alungaţi fără menajamente de poliţie, în timp ce partidul lui Chavez şi-a răsplătit simpatizanţii cu muzică salsa.
Noua lege a învăţământului a mobilizat, împotriva ei, mii de studenţi şi militanţi ai opoziţiei. Preşedintele Chavez afirmă că legea va asigura accesul egal la educaţie şi va promova gândirea liberă. Dar, pentru adversarii săi, legea aminteşte mai curând de regimul comunist din Cuba.
Pe lângă studenţi, Biserica romano-catolică şi conducerile universităţilor critică şi ele legea, pe motiv că pune învăţământul sub controlul guvernului şi al consiliilor locale, fidele lui Chavez. Manifestanţii au încercat să ajungă la Parlament, dar poliţia a reuşit să împiedice eventualele conflicte.
Ministrul Justiţiei a afirmat, ulterior, că manifestanţii "incitaseră la violenţă" aruncând cu pietre în poliţişti. Potrivit serviciilor medicale, cel puţin 14 oameni au fost răniţi de gloanţele de cauciuc şi alte câteva zeci au fost trataţi pentru intoxicaţie cu gaze lacrimogene. Protestatarii nu se lasă. ?Am fugit, dar vom continua lupta până ce vor retrage legile educaţiei şi vor retrage toate celelalte legi care ne afectează.?, susţine unul din manifestanţi.
Într-adevăr, o parte din manifestanţi s-au regrupat şi au reluat protestul într-o formă zgomotoasă. În acelaşi timp, adepţii preşedintelui Chavez au organizat un miting în sprijinul legii învăţământului. Participanţii au fost atraşi şi cu recitaluri de interpreţi de muzică latino.
Autorităţile au avut, totuşi, grijă ca traseul celor două manifestaţii să fie diferit, pentru a preveni eventuale tulburări şi mai grave.
Antena 3