Venezuela a detronat Arabia Saudită, din poziţia de lider mondial, în ceea ce priveşte resursele naturale de petrol. Ţara sud-americană deţine 296 de miliarde de barili, aproximativ 18 procente din rezervele întregii planete.
La sfârşitului anului 2011, rezervele exractive de petrol ale Arabiei Saudite erau estimate la 265 de miliarde de barili, ceea ce reprezenta 16 procente din capacitatea totală a lumii.
Conform unui studiu efectuat de British Petroleum, Canada este pe locul al treilea în acest clasament, cu 170 miliarde de barili, iar Iranul este ce-a de-a patra putere petrolieră, cu peste 150 de miliarde de barili.
Poziţiile următoare sunt ocupate de Irak, cu 143 de miliarde de barili, Kuweit, cu peste 100 de miliarde de barili, Emiratele Arabe Unite (98 de milarde de barili), Rusia (88 miliarde de barili) şi Libia (47 miliarde de barili de petrol).
Înainte de ultimele descoperiri din domeniu, Arabia Saudită a dominat o lungă perioadă de timp harta mondială a rezervelor petrolifere.
În ciuda creşterii potenţialului energetic al Venezuelei, Arabia Saudită rămâne în continuare exportatorul cel mai mare de petrol, asigurând zilnic pieţele străine cu opt milioane de barili, iar cererea internă nedepăşind două milioane de petrol.
Ţările din Orientul Mijlociu deţin 48% din rezervele de petrol ale lumii, cu un depozit estimat la 1652 de barili.