Presa din Germania a dezvăluit că un preot condamnat pentru acte pedofile a primit, totuşi, o nouă parohie în anii 80, când actualul Papă era arhiepiscop de Munchen.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a explicat, însă, că actualul suveran pontif nu a fost consultat de adjunctul său, care a luat decizia respectivă.
Dezminţirea nu a convins toate ziarele germane, care consideră că Papa s-ar face vinovat, cel puţin, de neglijenţă.
Vaticanul se confruntă cu un scandal de pedofilie după ce nişte preoţi irlandezi au fost acuzaţi că au întreţinut relaţii sexuale cu minori. Papa Benedict XVI a declarat episcopilor irlandezi să fie curajoşi în abordarea scandalului privind preoţii pedofili ce a afectat biserica catolică, dar nu acţionat spre a respecta cererea victimelor ca Vaticanul să îşi asume o parte din responsabilitate.
Episcopii au declarat că Papa nu a exclus să accepte demisiile oferite de unii episcopi pentru rolul lor în decenii de complicitate sau să ceară demisia celor care refuză să o facă, potrivit The Guardian.
Întâlnirea de două zile în spatele uşilor închis dintre oficialii Vaticanului şi cei 24 episcopi irlandezi era menită a restabili încrederea în catolicii irlandezi, afectaţi de dezvăluirile despre decenii în care preoţii au abuzat sexual de enoriaşi şi au acoperit faptele.
Totuşi au rămas în picioare îndoielile legate de disponibilitatea bisericii după ce trimisul papal din Dublin a refuzat să depună mărturie în cadrul anchetei parlamentare declanşate.
"Sfântul Părinte a remarcat că abuzul sexual asupra copiilor şi tinerilor este nu numai o crimă abominabilă, dar şi un grav păcat ce îl ofensează pe Dumenzeu şi răneşte deminitatea persoanei umane. Deşi realizează că situaţia dureroasă nu va fi rezolvată repede, papa i-a provocat pe episcopi să abordeze prolemele trecutului cu determinare şi să rezolve criza cu onestitate şi curaj", se arăta în comunicatul emis de Vatican după discuţii cu oficialii bisericii.
Antena 3