Antena 3 CNN Externe Vatican se apără: episcopii nu sunt angajaţi

Vatican se apără: episcopii nu sunt angajaţi

Vatican se apără: episcopii nu sunt angajaţi
18 Mai 2010   •   03:33

Vaticanul a subliniat că nu este responsabil pentru cazurile de abuzuri sexuale din SUA deoarece, tehnic, episcopii nu sunt angajaţi.
Acesta a răspuns astfel dosarelor din instanţă care au legătură cu incidentele în care episcopi catolici ştiau de preoţii pedofili , dar nu au informat autorităţile.
Dosarele deschise în Louisville, Kentucky, susţin că Biserica ar trebui considerată responsabilă.
Totuşi, avocaţii Vaticanului au arătat că vor demonstra că episcopii nu sunt plătiţi de Roma şi de aceea tehnic nu este responsabilitatea sa.
Jeffrey Lena, avoctul american al Vaticanului, declara că episcopii nu sunt controlaţi zilnic de Sfântul Scaun, nici nu acţionează în numele Romei.
El declara că relaţia lor cu Vatican "este mai degrabă religioasă decât civilă", aşa că nu poate fi considerat resposabil.
Rezultatul procesului va avea ramificaţii la alte cazuri similare, deschise la tribunalele din America.
Biserica este nerăbdătoare să blocheze cererile avocaţilor victimelor ca Papa Benedict XVI însuşi să apară în faţa instanţei.
Aceasta vine pe fundalul unui sondaj ce arată că încrederea italienilor în papalitate şi Biserică a ajuns la un minim istoric, sub 50 de procente spunând că au încredere în Benedict XVI şi Biserică.
Sondajul arăta că deşi 77 procente aveau încredere în fostul Papa, Ioan Paul II, doar 47 la sută privesc succesorul ca fiind credibil.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close