Pentru unii dintre turişti, conflictul în sine i-a atras să călătorească în Peninsula şi să viziteze graniţa puternic fortificată, o importantă atracţie turistică si un vestigiu al Războiului Coreean.
Aflată la aproximativ o oră distanţă spre nordul Seulului, această fâşie de pământ cu o lăţime de patru kilometri şi o lungime de 248 de kilometri, împânzită de mine antipersonal, consacră, de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), împărţirea între Nordul comunist şi Sudul capitalist.
Turiştii sunt entuziasmaţi de ceea ce văd dar şi de "sentimentul de apropiere de Războiul Rece".
Un inginer venezuelean, Luis Andrade, un nostalgic faţă de perioada în care Washingtonul şi Moscova îşi disputau planeta, afirmă că are sentimentul că se află în locul potrivit, la momentul potrivit. "Nu am fost niciodată atât de aproape de Războiul Rece. Am fost la Berlin, dar după mult timp de la prăbuşirea Zidului. Aici este un fel de Zid al Berlinului viu", a declarat el.
La sosirea în Panmunjom, turiştilor le sunt comunicate regulile pe care sunt obligaţi să le respecte. Una dintre cele mai importante spune foarte clar că batjocura este intezisă.
"Nord-coreenii încearcă să sperie şi să inducă o stare de nervozitate oamenilor", declară un tur-operator, potrivit căruia afluenţa turiştilor este aproape normală pentru acest sezon.
La Panmunjom, ghizii sunt agenţi ONU specializaţi în securitate. Tensiunile între cele două Corei din ultimele luni nu au avut efect asupra frontierei, dă asigurări unul dintre ei.
"Dacă Nordul ar face ceva împoriva ONU ar fi ca şi cum ar declara război lumii", spune el.