Un studiu realizat de experţi britanici pentru celebra revistă medicală, The Lancet, arată că serul produs de ruşi este eficace în proporţie de 91,6%.
Rezultatele analizei au avut la bază datele medicale obţinute de la aproape 20.000 de voluntari.
Iniţial, oamenii de ştiinţă au criticat serul
Însă, oamenii de ştiinţă americani au criticat dezvoltarea serului Sputnik V, despre care au declarat că a fost făcută în grabă şi fără transparenţă.
"Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba sa nepotrivită, pentru tăierea curbelor şi pentru absenţa transparenţei", au spus profesorul Ian Jones de la Universitatea Reading şi profesoara Polly Roy de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, într-un comentariu publicat în revista The Lancet.
"Însă rezultatul raportat aici este clar şi principiul ştiinţific al vaccinului a fost demonstrat", au adăugat aceiaşi oameni de ştiinţă, care nu au participat la realizarea studiului.
Cercetători: Un alt vaccin poate de acum să se alăture luptei contra COVID
"Un alt vaccin poate de acum să se alăture luptei pentru a reduce incidenţa COVID-19", au mai spus ei.
Rezultatele studiului arată că vaccinul Sputnik V, administrat în două doze la un interval de 21 de zile, şi care se bazează pe două adenovirusuri folosite ca vectori, are o eficienţă de 91,6% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19.