Antena 3 CNN Externe Vaccinul Johnson&Johnson poate crea noi efecte adverse. O afecţiune nervoasă rară, inclusă pe lista autorităților americane

Vaccinul Johnson&Johnson poate crea noi efecte adverse. O afecţiune nervoasă rară, inclusă pe lista autorităților americane

Alexandru Negrici
1 minut de citit Publicat la 18:03 13 Iul 2021 Modificat la 18:03 13 Iul 2021
o_1fag679tkkhd16p718nd120af78b.jpg
Sursa foto: Getty

Autorităţile federale de reglementare din SUA au constatat că riscul de a dezvolta acest sindrom este scăzut.

Totuşi, rata este de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID cu serul produs de compania Johnson&Johnson faţă de populaţia generală, scrie The New York Times.

Potrivit unor surse apropiate de FDA, acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson a fost privit cu neîncredere în Statele Unite, producţia fiind oprită temporar la începutul anului 2021.

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de SGB în rândul persoanelor imunizate cu vaccinul monodoză.

În acest moment, rapoartele sunt considerate preliminare, iar majoritatea celor care dezvoltă afecţiunea sunt în curs de recuperare.

„Nu este surprinzător să identificăm astfel de reacţii adverse asociate cu vaccinarea”, a declarat dr. Luciana Borio, fost cercetător şef în cadrul FDA în timpul mandatului prezidenţial al lui Barack Obama.

Datele colectate până acum sugerează că beneficiile vaccinului „continuă să depăşească semnificativ riscurile”, a precizat ea.

Rapoartele realizate pe baza datelor colectate indică faptul că simptomele sindromului Guillain-Barré s-au dezvoltat în decurs de aproximativ trei săptămâni de la vaccinare.

Mai mult, un bărbat în vârstă de 57 de ani din Delaware, care a suferit atât un infarct, cât şi un accident vascular cerebral în ultimii patru ani, a murit la începutul lunii aprilie după ce a fost vaccinat şi a dezvoltat sindromul Guillain-Barré.

Administraţia Biden ar putea anunţa marţi noul avertisment FDA. Instituţia federală conchide că beneficiile vaccinului în prevenirea formelor severe de COVID-19 sau a decesului survenit în urma infectării cu SARS-CoV-2 depăşesc semnificativ celelalte riscuri.

Totuşi, efectele adverse posibile trebuie aduse la cunoştinţă oamenilor, fiind specificate în prospecte şi pe platformele oficiale de comunicare, pentru furnizori şi pacienţi.

Autorităţile de reglementare europene ar putea urma în curând exemplul de peste Ocean.

Cât despre vaccinurile Pfizer sau Moderna, nu au fost identificate legături cu sindromul Guillain-Barré. Cei doi producători de ser anti-COVID utilizează o tehnologie diferită în producţia dozelor de vaccin.

×
Etichete: Johnson&Johnson FDA SUA
x close