Antena 3 CNN Externe O firmă din Marea Britanie testează vaccinul anti-COVID-19, care acționează împotriva celulelor T și oferă imunitate de aproape 10 ani

O firmă din Marea Britanie testează vaccinul anti-COVID-19, care acționează împotriva celulelor T și oferă imunitate de aproape 10 ani

Alexandra Ionescu
4 minute de citit Publicat la 11:26 15 Noi 2021 Modificat la 11:26 15 Noi 2021
vaccin covid
Sursa foto: Facebook/Latch Medical

Emergex a fost înființată în Abingdon în 2016 pentru a dezvolta vaccinuri cu celule T, o creație a profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al companiei și profesor emerit de medicină moleculară la University College London.

Vaccinurile primesc celulele T pentru a elimina rapid celulele infectate din organism după infectare, prevenind astfel replicarea virală și boala. În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri COVID-19 se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Celelalte vaccinuri, cum ar fi vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford University, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică.

Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor pentru a efectua teste inițiale pe oameni la Lausanne, care au implicat 26 de persoane care vor primi o doză mare și o doză mică din vaccinul său experimental COVID-19, începând cu 3 ianuarie. Rezultatele intermediare ale procesului sunt așteptate în iunie.

Robin Cohen, directorul comercial al companiei, a declarat: „Este prima dată când un organism de reglementare a aprobat un vaccin împotriva COVID-19 pentru a intra în studii clinice al căror singur scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns cu anticorpi și Celulele T caută celule infectate și le omoară.”

Folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, el a explicat: „Virusul este asteroidul: trage în planetă și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișat rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca străine, iar celulele T ucid celula înainte de a putea produce noi viruși vii.”

Vaccinurile actuale împotriva COVID-19 provoacă în principal un răspuns de anticorpi care scade în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului. Vaccinul Emergex funcționează diferit, ucigând rapid celulele infectate. Aceasta înseamnă că ar putea oferi o imunitate de lungă durată – posibil timp de zeci de ani – și ar putea fi, de asemenea, mai bun în lupta împotriva mutațiilor virusului, a spus Cohen, potrivit The Guardian.

Un studiu publicat în Nature săptămâna trecută a arătat că unii oameni suferă de „infecție avortivă” în care virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în cel mai incipient stadiu. Oamenii de știință au spus că descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate mult mai durabilă.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Colegiul Imperial din Londra, a spus că se îndoiește că un vaccin cu celule T „ar putea face treaba de la sine”, dar ar putea juca un rol complementar, într-o abordare mix-and-match în care sunt vaccinuri diferite, administrate pentru prima, a doua și a treia doză.

El a spus că vaccinurile ARNm, cum ar fi vaccinul Pfizer/BioNTech, funcționează atât de bine, deoarece produc un răspuns puternic de anticorpi neutralizanți. Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi mai eficient împotriva Covid decât jab-ul AstraZeneca/Oxford, care provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T.

Dar un vaccin cu celule T ar putea fi folosit pentru a completa alte injecții, a spus el, deoarece vaccinurile cu celule T ar putea fi mai impermeabile la mutațiile virusului. „Anticorpii sunt foarte sensibili la mutații, în timp ce celulele T pot vedea multe alte părți ale virusului. Poate că acesta este un punct de vânzare pentru vaccinurile cu celule T.”

El a remarcat că ideea vaccinurilor cu celule T nu era nouă – de exemplu, prof. Sarah Gilbert, profesorul de la Universitatea din Oxford, care a dezvoltat testul AZ/Oxford, a lucrat la acestea pentru gripă de mai bine de un deceniu.

Cohen a spus că partea dificilă a fost elaborarea mecanismului de livrare a vaccinului Emergex către sistemul imunitar. Rademacher și echipa sa au optat pentru particule minuscule de aur acoperite cu peptide (biți de proteine) concepute pentru a genera răspunsul celulelor T în organism.

Vaccinul va fi administrat în cele din urmă ca un plasture cutanat de mărimea unei unghii mici împodobite cu micro-ace care eliberează injecția în câteva secunde. Poate dura până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte seruricare trebuie păstrate la congelator sau la frigider.

Studiul va fi condus de profesorul Blaise Genton de la Centrul de îngrijire primară și sănătate publică de la Universitatea din Lausanne, Elveția. El a spus: „Această nouă abordare științifică interesantă pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2 abordează nevoia de a genera un răspuns al celulelor T pentru a genera imunitate pe termen lung.”

Cu toate acestea, vaccinul Emergex nu va fi disponibil până în 2025 cel mai devreme, intervalul de timp obișnuit pentru dezvoltarea vaccinului. Anul trecut, vaccinurile COVID-19 au fost dezvoltate în câteva luni, deoarece procesul de reglementare a fost accelerat, dar urgența a trecut, a spus Cohen.

Dr. Andrew Freedman, profesor de boli infecțioase la școala de medicină de la Universitatea Cardiff, a declarat săptămâna trecută: „Un vaccin care stimulează imunitatea celulelor T împotriva diferitelor ținte de proteine virale care sunt împărtășite între multe coronavirusuri diferite ar completa vaccinurile noastre cu vârf care induc anticorpi neutralizanți. .”

×
x close