Antena 3 CNN Externe Va intra România în conflict cu Iran? Ţara noastră, posibil pion americano-israelian

Va intra România în conflict cu Iran? Ţara noastră, posibil pion americano-israelian

2 minute de citit Publicat la 17:12 30 Iul 2010 Modificat la 17:12 30 Iul 2010
Va intra România în conflict cu Iran? Ţara noastră, posibil pion americano-israelian

Marile puteri occidentale condamnă programul nuclear civil al Iranului care ar ascunde, potrivit acestora, obiective militare. Totul s-ar putea transforma peste noapte într-un război între SUA şi Israel pe de o parte şi Iran de cealaltă. Vechea problemă a scutului anti-rachetă şi recenta tragedie în urma căreia armata israeliană şi-a pierdut în munţii noştri unii dintre cei mai buni militari ne fac să ne întrebăm: nu cumva România se află la mijloc într-un viitor conflict? O întrebare la care, poate, doar timpul va răspunde.

Relieful din România, asemănător cu cel din Iran

Exerciţiile Forţelor Aeriene israeliene în România sunt esenţiale şi trebuie privite în contextul pregătirii unui posibil conflict, având scopul îmbunătăţirii capacităţii de luptă într-un relief dificil, similar cu cel din statele vecine Israelului, afirmă adjunctul ministrului israelian al Apărării, Matan Vilnai. Un alt oficial militar israelian, sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Jerusalem Post că "exerciţiile din România la care au participat elicopterele Forţelor Aeriene Israeliene (IAF) erau menite antrenării piloţilor în regiuni asemnănătoare celor din Iran".

În mod normal, armata israeliană se antrena în Turcia, dar tensiunile dintre Ankara şi Tel Aviv au crescut în ultimii ani, mai ales în contextul războiului israeliano-palestinian, iar din 2006 armata israeliană a semnat un acord cu România pentru a-şi continua antrenamentele. "Ne străduim să deprindem abilităţi care merg dincolo de condiţiile din Israel, cu care deja suntem obişnuiţi. Capacitatea de a lucra la distanţă trebuie exersată permanent. Până acum nu procedam aşa. Dar acum este a devenit o practică a armatei israeliene", a adăugat Vilnai.

Cine e ţinta scutului antirachetă

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe a declarat că România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt "cei mai buni prieteni" ai Israelului în cadrul Uniunii Europene şi pe continent. Acest "parteneriat" nu poate fi privit cu ochi buni de Iran. Precum nici cel încheiat de România cu SUA, privind scutul antirachetă.

La vremea semnării acordului, Rusia a fost cea care şi-a exprimat nemulţumirea şi a criticat decizia României. Totuşi, americanii au dat asigurări Moscovei că nu Rusia este "ţinta". Atunci cine? Cu siguranţă Iran. Până la luarea acestei decizii, România nu era ameninţată, în ciuda faptului că SUA încearcă să convingă că zona Europei de Sud-Est este vulnerabilă în cazul unor atacuri cu rachetă cu rază scurtă şi medie de acţiune. Amplasarea scutului anti-rachetă va pune însă o ţintă pe România, spun scepticii. "Astfel de sisteme sunt necesare. Ele nu cresc vulnerabilitatea sau riscul de atac ci, dimpotrivă, sporesc securitatea statelor care sunt protejate de aceste sisteme", a încercat să ne liniştească Bogdan Aurescu, secretare de stat în MAE.

Părţi ale scutului vor fi amplasate, deocamdată, în Cehia, Polonia şi România. Radarele şi rachetele interceptoare opresc traiectoria rachetelor balistice care ar pleca din ţări duşmane, precum Iran, cu ţinta - Statele Unite ale Americii.

Aşadar, România protejează Statele Unite ale Americii în cazul unor atacuri, desigur, protejându-se şi pe ea, şi permite Israelului să îşi perfecţioneze tehnica de război. Fidel Castro a ieşit recent la rampă cu o declaraţie dură, după o lungă perioadă în care nu a oferit declaraţii publice. El a anunţat acum că este convins că SUA şi aliatul lor israelian intenţionează să atace Iranul în curând. Având în vedere ultimele evenimente, să ne aşteptăm la o implicare importantă şi a României în acest potenţial conflict?

Antena3.ro

×
x close