Antena 3 CNN Externe Va apăsa Putin butonul roșu, după ce a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei?

Va apăsa Putin butonul roșu, după ce a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei?

R.K.
2 minute de citit Publicat la 19:19 19 Noi 2024 Modificat la 19:40 19 Noi 2024
Vladimir putin la birou
Președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat o nouă doctrină nucleară. Foto: Profimedia Images

Ucraina a lovit Rusia cu șase rachete ATACMS furnizate de SUA pentru prima dată, potrivit presei de stat ruse. Atacul vine după ce Kremlinul a avertizat că utilizarea de către Kiev a rachetelor furnizate de Occident ar putea declanșa un răspuns nuclear conform unei noi doctrine aprobate, marți, de Vladimir Putin.

Deci ce va face Rusia acum? Va apăsa Vladimir Putin butonul roșu?

În teorie, ar putea. După ce a aprobat astăzi modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei, acum are această opțiune. 

În ceea ce a fost un avertisment voalat pentru Occident, el a coborât pragul pentru o lovitură nucleară, permițând Moscovei să răspundă cu arme nucleare dacă este atacată de vreun stat care folosește arme convenționale. Aceasta include rachete, avioane, chiar și drone.

Moscova consideră acum, în mod oficial, că un atac asupra teritoriului său de către o putere non-nucleară (a se citi Ucraina) care este susținută de o putere nucleară (a se citi America) este un atac comun.

Citește și Lavrov amenință din nou cu armele nucleare, după atacul ucrainean cu ATACMS. „Sper că noua doctrină nucleară va fi citită cu atenție”

Nu este prima dată când auzim aceste amenințări.

Occidentul a afirmat, în repetate rânduri, că totul este doar o cacealma a Moscovei.

Există motive convingătoare pentru care Rusia nu va folosi arme nucleare tactice sau strategice.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care Rusia nu va face asta are legătură cu principalul său aliat. China nu va tolera un astfel de demers al lui Putin.

Mai important, totuși, este puțin probabil ca Moscova să riscă să atragă furia noii administrații de la Casa Albă.

Semnele de până acum sunt că Donald Trump își va respecta promisiunea și va urmări o încheiere rapidă a conflictului, care ar fi probabil în favoarea Rusiei.

Lansarea unei arme nucleare acum, aproape sigur, ar distruge orice urmă de bunăvoință a noului președinte ales al Statelor Unite, scrie analistul Sky News, Ivor Bennett.

Ce prevede noua doctrină nucleară a Rusiei

Putin a semnat un decret de ratificare a doctrinei nucleare revizuite, intitulat „Bazele politicii de stat privind descurajarea nucleară”.

Potrivit documentului, descurajarea nucleară vizează „un potențial adversar, care poate cuprinde țări individuale și alianțe militare (blocuri, uniuni) care privesc Rusia ca un potențial inamic și dețin arme nucleare și/sau alte arme de distrugere în masă, sau care au substanțe chimice sau biologice sau capacitățile de luptă cu scop general.”

Rusia se va angaja, de asemenea, în descurajarea nucleară împotriva acelor țări care își oferă teritoriul, zonele maritime, spațiul aerian și resursele pentru agresiune împotriva acesteia.

Președintele este autoritatea supremă în utilizarea armelor nucleare.

Agresiunea oricărui stat non-nuclear, dar cu implicarea sau sprijinul unui stat nuclear, va fi considerată un atac comun asupra Rusiei.

În plus, un răspuns nuclear este considerat posibil dacă există o amenințare critică la adresa suveranității Rusiei, chiar și din cauza armelor convenționale, inclusiv un atac asupra Belarusului, sau un atac cu avioane de război, rachete de croazieră, drone sau alte avioane, trecând granița cu Rusia.

×
x close