Uzina de aluminiu aflată la originea celei mai grave catastrofe ecologice din Ungaria şi-a reluat activitatea. În satul devastat de noroiul toxic, unii localnici au revenit deja la casele lor. Alţii, însă, sunt hotărâţi să se mute cât mai departe de locul dezastrului care a făcut nouă victime.
Fabrica şi-a reluat activitatea, dar nu va ajunge la întreaga capacitate decât în cel puţin patru zile. Între timp, locuitorii din Kolontar, satul evacuat după catastrofă, se întreabă dacă este sau nu cazul să se întoarcă acasă.
Potrivit autorităţilor, aproape jumătate din cei 800 de oameni evacuaţi s-au întors deja la Kolontar. Unii mărturisesc că ar prefera ca uzina să rămână închisă pentru totdeauna, dar acceptă, totuşi, repornirea ei, pentru a nu lăsa fără loc de muncă mii de muncitori. Şeful serviciilor locale de urgenţă nu este nici el foarte convins că viaţa în sat este din nou sigură.
În data de 4 octombrie, 35 de case din sat au fost distruse de valul de noroi toxic, după cedarea digului care-l reţinea. Între timp a fost construit un nou dig de apărare. Cauza dezastrului nu este încă stabilită, dar premierul Viktor Orban l-a pus pe seama neglijenţei umane.
Autorităţile au decis reluarea activităţii la uzina de aluminiu