Portavionul american
USS Eisenhower, care are la bord opt escadrile de bombardament şi 8000 de militari, a ajuns, ieri, pe coasta Siriei, fapt ce ar putea indica pregătirea unei intervenţii în forţă.
În timp ce administraţia Obama a anunţat că nu se va implica, deocamdată, într-o acţiune armată, în ţara măcinată de un violent război civil, prezenţa masivă a trupelor americane ar putea semnala asemenea acţiuni, în cazul în care preşedintele Bashar al-Assad va decide să folosească arme chimice împotriva rebelilor din opoziţie, se arată într-un material publicat de
The Times.
Unele surse sugereză că regimul Assad ar putea folosi arsenalul chimic în următoarele zile.
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower, una dintre cele 11 nave militare americane, capabile să transporte mii de combatanţi, se află de ieri, staţionat în apopierea Siriei. Nava de război s-a alăturat flotilei de amfibii USS Iwo Jima, cu 2500 de puşcaşi marini la bord.
"Avem forţe de operaţiuni speciale în locurile potrivite, nu trebuie să fie relocate", a declarat un oficial american pentru
The Australian, sugerând că trupele militare sunt gata să intervină în conflictul din Siria, dacă va fi necesar.
Dacă Statele Unite vor decide să se implice în Siria, acestea dispun în regiune de 10.000 de militari, 17 nave de război, 70 de avioane de luptă, 10 distrugătoare şi mai multe fregate purtătoare de rachete. Unele dintre acestea au echipamente Aegis, capabile să intercepteze orice rachetă ostilă.
"Muşchii deja s-au încordat. Este prematur să vorbim despre cum vor evolua lucrurile. Deocamdată nu s-a luat nici o decizie clară. Sunt mai multe opţiuni de rezolvare a conflictului, dar dacă se va lua hotărârea să intervenim în forţă, orice acţiune armată va fi lansată foarte rapid", a spus aceeaşi sursă, care a dorit să rămână în umbra anonimatului.