Antena 3 CNN Externe UE are nevoie de 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare, estimează Ursula Von der Leyen

UE are nevoie de 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare, estimează Ursula Von der Leyen

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 22:01 27 Iun 2024 Modificat la 22:01 27 Iun 2024
Ursula von der Leyen Hepta
Ursula von der Leyen, la reuniunea informală a țărilor Uniunii Europene (UE) la Bruxelles, Belgia, 17 iunie 2024. Sursa foto: Hepta

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi în timpul summitului european că blocul comunitar va avea nevoie în următorul deceniu de circa 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Ursula von der Leyen a prezentat această concluzie în faţa liderilor celor 27 de state membre ale UE, reuniţi la un summit la Bruxelles pentru a discuta - pe lângă numirile în posturile europene cheie în urma alegerilor europarlamentare - despre necesitatea reducerii dependenţei energetice, creşterea capacităţilor generale de apărare şi consolidarea bazei tehnologice şi industriale a sectorului european al apărării, în contextul războiului din Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene a susţinut în faţa liderilor europeni că, între anii 1991 şi 2021, Rusia şi China au investit în sectorul apărării cu aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decât Uniunea Europeană, potrivit unor surse diplomatice.

Bugetul multianual al UE până în 2027 are alocat pentru finanţarea proiectelor de securitate şi apărare 11,5 miliarde de euro, la care se adaugă 11 miliarde din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia.

Preşedinta Comisiei Europene nu a detaliat tema finanţării celor 500 de miliarde de euro.

Summitul UE: Cei 27 de lideri discută numirile în funcţiile europene cheie

Liderii statelor UE au început joi un summit de două zile axat pe numirile în instituţiile cheie ale blocului comunitar şi aprobarea agendei sale strategice pentru mandatul rezultat în urma alegerilor europarlamentare, având de asemenea în vedere să atenueze tensiunile cu şefa guvernului italian, conservatoarea Giorgia Meloni, deranjată că popularii, social-democraţii şi liberalii europeni au ignorat-o la negocieri, relatează agenţia EFE.

Cei 27 de lideri au sosit la Consiliul European la Bruxelles cu posturile pentru înalţii responsabili comunitari deja convenite între cele trei grupuri politice pro-europene, favorabile aprofundării integrării europene şi consolidării prerogativelor Bruxellesului, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew). Câte doi reprezentanţi ai acestora au avut o reuniune privată la care nu au invitat-o pe Giorgia Meloni, al cărei partid face parte în Parlamentul European din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor europeni (ECR).

Conform înţelegerii între respectivele trei grupuri, Ursula von der Leyen, din PPE, îşi va păstra postul de preşedintă a Comisiei Europene, cel de preşedinte al Consiliului European va reveni fostului premier social-democrat portughez Antonio Costa, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, va fi Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

×
x close