Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen impune noi reguli pentru angajările în cabinetul Comisiei Europene

Ursula von der Leyen impune noi reguli pentru angajările în cabinetul Comisiei Europene

Ursula von der Leyen presedinta comisiei europene
Noile reguli au fost supravegheate îndeaproape de Björn Seibert, șeful de cabinet al lui von der Leyen. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    15 Oct 2024   •   19:39

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stabilit noi reguli de angajare pentru comisarii care își formează acum echipele de la Bruxelles, scrie Politico. 

Documentul, văzut de POLITICO și datat în octombrie, a fost așteptat mult timp în Bruxelles, unde guvernele s-au agitat luni de zile pentru a-și poziționa proprii cetățeni în roluri influente.

Regulile au ca scop asigurarea diversității în ceea ce privește naționalitatea, genul și senioritatea în cabinetele celor 27 de comisari, câte unul pentru fiecare țară a UE — inclusiv al ei, se arată într-un document al biroului său.

Ca și în 2019, fiecare cabinet trebuie să aibă un număr egal de bărbați și femei.

Regulile revizuite au fost supravegheate îndeaproape de Björn Seibert, șeful de cabinet al lui von der Leyen. Existau zvonuri în Bruxelles că regulile cabinetului vor suferi o schimbare radicală. Acest lucru nu s-a întâmplat, cu excepția câtorva schimbări minore.

Von der Leyen va continua să aibă 12 membri seniori în cabinet, iar șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, și cei cinci comisari de rang înalt, cunoscuți sub numele de vicepreședinți executivi, vor avea câte nouă (cu unul mai puțin decât în 2019), iar ceilalți 20 de comisari vor avea câte șase membri seniori în cabinet, ca înainte.

Premieră pentru toţi şefii de cabinet de la Bruxelles

Pentru prima dată, toți șefii de cabinet trebuie, de asemenea, să treacă printr-un proces de verificare a securității efectuat de o țară a UE.

Ca și în 2019, trebuie să existe cel puțin cinci naționalități diferite în cabinetele lui von der Leyen, Kallas și cele cinci vicepreședinți executivi, și trei naționalități diferite în cabinetele comisarilor de rang inferior.

Comisia Europeană vrea să evite angajările masive ale comisarilor din propriile ţări

Există, de asemenea, o nouă regulă care stipulează că nu mai mult de doi membri ai cabinetului pot proveni din aceeași țară ca și comisarul. Von der Leyen dorește să evite ca comisarii să angajeze doar personal din propriile lor țări.

Comisarii se bazează pe cabinete pentru a-și promova agenda la Bruxelles. Cabinetele pot fi extrem de influente în redactarea și supravegherea ambițiilor politice ale comisarilor respective. Aceasta este prima actualizare a termenilor de angajare de când von der Leyen a preluat conducerea executivului UE în 2019.

Viitorii comisari au petrecut săptămâni anticipând aceste reguli în timp ce își planifică mandatele de cinci ani la Bruxelles, care vor începe, în așteptarea aprobării de către Parlamentul European, după audierile intense programate pentru luna noiembrie.

 

×
Parteneri
x close