Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen, avertisment despre amestecul străin în alegerile din Europa: "Nu s-a terminat"

Ursula von der Leyen, avertisment despre amestecul străin în alegerile din Europa: "Nu s-a terminat"

​​​​​​​Președinta Comisiei Europene a dat detalii despre ingerințele în scrutinul europarlamentar care a avut loc în ultimele zile

Ursula
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iun 2024   •   17:14

Ea a spus, luni, că autoritățile au înregistrat succese împotriva tentativelor de deturnare a procesului electoral, însă lupta respectivă continuă, relatează Agerpres, care citează Reuters.

"Am asistat la o interferență importantă nu doar din interior, ci şi din exterior, în privința manipulării opiniei publice. Am avut succes în dezmembrarea şi expunerea acestei interferente. Dar, cu siguranță, (lupta) nu s-a terminat", a afirmat șefa executivului european la Berlin, unde a participat la conferința Uniunii Democrat-Creștine(CDU, de centru-dreapta CDU).

Presa internațională a relatat înainte de scrutinul europarlamentar despre ingerințele străine, cu precădere de natură rusească, în scrutinele de pe continent din trecutul recent.

CNN a publicat un amplu material dedicat dezinformării care a inundat vechiul continent, în timp ce 373 de milioane de alegători cu drept de vot se pregăteau să meargă la urne pentru a alege un nou parlament al Uniunii Europene.

O teorie conspiraționistă relativ recentă acredita idee că politicienii din conducerea Uniunii ar fi dispuși, chiar, să sacrifice vieți omenești pentru a face economii de curent electric și a limita, astfel, încălzirea globală.

Compania americană de securitate cibernetică SentinelOne a lucrat, alături de grupul de cercetare independent EU DisinfoLab, la devoalarea unei rețele de influență cu sediul în Rusia care operează în Europa din anul 2022.

Clone ale unor site-uri reputate, folosite de Rusia pentru a-și răspândi minciunile

Rețeaua este numită "Doppelgänger" (Dublura, n.r.) și face uz de site-uri clonate după cele ale unor publicații europene proeminente, precum The Guardian (Regatul Unit) și Bild (Germania).

"Clonele" publicațiilor online sunt folosite ca vehicule pentru a răspândi conținuturi înșelătoare.

Un site din rețeaua "Doppelgänger" care imită tabloidul german Bild a publicat un material despre un adolescent care se plimba cu bicicleta și care a decedat "sângerând până la moarte", după un accident provocat ca urmare a faptului că iluminatul stradal ar fi fost oprit de guvernul german.

Conform "sursei" din rețeaua "Doppelgänger", autoritățile germane au decis să facă economie de electricitate, pe fondul "crizei energetice declanșate de sancțiunile occidentale la adresa Rusiei".

"Știrea" a fost demontată de numeroase instituții media germane, dar a continuat să se răspândească pe Facebook.

Paula Gori, secretarul general al Observatorului european al presei digitale, EDMO, a declarat că răspândirea unor narațiuni false despre climă se potrivește cu obiectivele geopolitice ale Rusiei, în condițiile în care sectorul profitabil al petrolului și gazelor naturale din această țară a fost afectat de sancțiunile internaționale și de interdicția de import în UE.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close