Antena 3 CNN Externe Urmează două zile decisive pentru România. Traian Băsescu trebuie să negocieze un buget cât mai mare pentru România la summitul CE

Urmează două zile decisive pentru România. Traian Băsescu trebuie să negocieze un buget cât mai mare pentru România la summitul CE

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:30 07 Feb 2013 Modificat la 06:30 07 Feb 2013
Urmează două zile decisive pentru România. Traian Băsescu trebuie să negocieze un buget cât mai mare pentru România la summitul CE
Liderii celor 27 de state comunitare se reunesc, astăzi şi mâine, la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European. Şefii statelor europene vor încerca din nou să ajungă la un consens cu privire la bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu are misiunea de a negocia un buget cât mai mare pentru ţara noastră în cadrul summitului Consiliului European. În urmă cu un an, statele puternice din blocul comunitar au adus în discuţie posibilitatea de a aloca fonduri structurale în concordanţă cu rata de absorbţie a fiecărei ţări. Acest lucru poate fi dezastruos pentru România, având în vedere că ţara noastră are cea mai mică rată reală de atragere a banilor europeni.

Bugetul fondurilor structurale alocate României în perioada 2007 - 2013 este de 19.2 miliarde de euro, însă ţara noastră a reuşit să atragă efectiv doar 2.2 miliarde de euro, ceea ce plasează rata reală a absorbţie fondurilor europene la doar 11,47 la sută.

Bugetul Uniunii Europene este un subiect tensionant între Marea Britanie şi Franţa, în contextul în care preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că poziţia Regatului Unit este singurul obstacol în realizarea acordului. Potrivit presei britanice, însă, prim-ministrul David Cameron ar putea face front comun cu Angela Merkel, pentru a susţine strategia cancelarului german şi de a solicita tăieri bugetare.

Acest lucru ar putea stârni furia liderului de la Palatul Elysee, care a declarat că obiectivul său-cheie în cadrul acestui summit este de a apăra politica comună de agricultură, puternic contestată de ceilalţi şefi europeni. Veniturile acordate agriculturii, al cărui principal beneficiar este Franţa, reprezintă 40 la sută din cheltuielile Uniunii Europene.

Cameron a câştigat de partea sa Germania, Olanda şi Scandinavia în timpul celor mai recente negocieri pentru cadrul financiar multianual, ce a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Atunci englezii au solicitat reduceri draconice bugetare, pe lângă propunerea de austeritate, înaintată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.






×
x close