Preşedintele Traian Băsescu are misiunea de a negocia un buget cât mai mare pentru ţara noastră în cadrul summitului Consiliului European. În urmă cu un an, statele puternice din blocul comunitar au adus în discuţie posibilitatea de a aloca fonduri structurale în concordanţă cu rata de absorbţie a fiecărei ţări. Acest lucru poate fi dezastruos pentru România, având în vedere că ţara noastră are cea mai mică rată reală de atragere a banilor europeni.
Bugetul fondurilor structurale alocate României în perioada 2007 - 2013 este de 19.2 miliarde de euro, însă ţara noastră a reuşit să atragă efectiv doar 2.2 miliarde de euro, ceea ce plasează rata reală a absorbţie fondurilor europene la doar 11,47 la sută.
Bugetul Uniunii Europene este un subiect tensionant între Marea Britanie şi Franţa, în contextul în care preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că poziţia Regatului Unit este singurul obstacol în realizarea acordului. Potrivit presei britanice, însă, prim-ministrul David Cameron ar putea face front comun cu Angela Merkel, pentru a susţine strategia cancelarului german şi de a solicita tăieri bugetare.
Acest lucru ar putea stârni furia liderului de la Palatul Elysee, care a declarat că obiectivul său-cheie în cadrul acestui summit este de a apăra politica comună de agricultură, puternic contestată de ceilalţi şefi europeni. Veniturile acordate agriculturii, al cărui principal beneficiar este Franţa, reprezintă 40 la sută din cheltuielile Uniunii Europene.
Cameron a câştigat de partea sa Germania, Olanda şi Scandinavia în timpul celor mai recente negocieri pentru cadrul financiar multianual, ce a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Atunci englezii au solicitat reduceri draconice bugetare, pe lângă propunerea de austeritate, înaintată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.