"Sandy a scăzut în intensitate, dar va rămâne o furtună tropicală importantă cu un impact aşteptat la începutul săptămânii următoare", a precizat Centrul american de supraveghere a uraganelor.
------------------
Guvernatorul statului New York şi primarul Washingtonului au declarat vineri stare de urgenţă o dată cu apropierea uraganului Sandy, care ar putea lovi în următoarele zile coasta de nord-est a Statelor Unite după ce a făcut 38 de morţi în Caraibe, relatează AFP.
Guvernatorul Andrew Cuomo a "declarat stare de urgenţă în (statul) New York pentru a se pregăti pentru un eventual impact al uraganului Sandy", a declarat acesta într-un comunicat.
"Responsabilii vor lucra în weekend pentru a se asigura că locuitorii (Washingtonului), companiile şi infrastructura sunt pe cât se poate de pregătite pentru consecinţele acestei furtuni", a declarat la rândul său primarul capitalei americane Vincent Gray.
Acesta menţionează printre consecinţele eventuale "ploi puternice, drumuri inundate, rafale violente de vânt şi întreruperi ale energiei electrice, precum şi inundaţii de-a lungul Potomac", fluviul care traversează oraşul.
La rândul său, primarul New York-ului Michael Bloomberg a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile locale iau aşteaptă trecerea furtunii peste New York începând cu duminică seară.
Acesta a prevenit că este vorba despre "o furtună foarte periculoasă" şi a invitat localnicii să "fie atenţi la informaţiile publicate".
Sandy, care a provocat 38 de morţi în Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas şi ameninţă să lovească imediat după weekend coasta foarte populată de nord-est a Statelor Unite, chiar mai puternic decât uraganul Irene care a ucis 47 de persoane în 2011.
Acesta ar putea lovi direct New York la începutul săptămânii, conform meteorologilor. Însă înainte să sosească, acesta ar putea fi retrogradat la rangul de furtună tropicală, rămânând totuşi însoţit de cantităţi importante de precipitaţii începând cu luni.
"Lucrăm alături de partenerii noştri federali şi locali pentru a urmări evoluţiile furtunii şi a organiza un răspuns coordonat", a precizat Cuomo.
Bloomberg a declarat la rândul său că lucrează "în prezent pentru (...) a asigura că dacă oamenii vor trebui evacuaţi, vom avea la dispoziţie 65 de adăposturi complet aprovizionate".
Primarul a adăugat că o oprire a ciculaţiei trenurilor de la periferii şi a autobuzelor este posibilă. Aeroporturile new-yorkeze JFK, LaGuardia şi Newark, care adăpostesc fiecare zilnic milioane de călători, ar putea de asemenea fi paralizate.
Cu toate acestea, Michael Bloomberg a sfătuit populaţia să rămână calmă, subliniind posibilitatea ca furtuna să piardă din intensitate până atunci, aşa cum a fost în cazul Irene care nu a trecut direct pe deasupra oraşului.
"Această furtună ar putea doar să ne facă să spunem ?Iată, plouă? şi nimic mai mult. Sperăm că aşa va fi", a declarat acesta. "Credeam că Irene o să fie un adevărat dezastru pentru oraşul nostru şi în final nu am avut practic nicio pagubă".