Antena 3 CNN Externe UPDATE: Elveţienii au votat ÎN FAVOAREA LIMITĂRII IMIGRAŢIEI

UPDATE: Elveţienii au votat ÎN FAVOAREA LIMITĂRII IMIGRAŢIEI

2 minute de citit Publicat la 18:01 09 Feb 2014 Modificat la 18:01 09 Feb 2014
UPDATE: Elveţienii au votat ÎN FAVOAREA LIMITĂRII IMIGRAŢIEI
Foto: article-3.com
UPDATE 18:00 - Elveţienii au votat în favoarea limitării imigraţiei, potrivit unei estimări a institutului de sondaje GfS, publicată duminică după-amiază, relatează AFP. 
"Potrivit ultimelor noastre estimări, 50,4 la sută dintre alegători au votat în favoarea" referendumului, a declarat Claude Longchamp, de la institutul GfS. Această estimare, a adăugat el, are o marjă de eroare de plus sau minus 0,7 la sută.
Mai trebuie numărate voturile din două mari cantoane, Zurich şi Berna. Majoritatea cantoanelor elveţiene au votat însă în favoarea acestui text.
Pentru ca textul să fie aprobat este necesară o majoritate dublă, adică majoritatea cantoanelor elveţiene şi majoritatea votanţilor.

----------------
 

Elveţienii se vor pronunţa, duminică, în cadrul unui referendum, intitulat "împotriva imigraţiei de masă", în special a cetăţenilor din cadrul UE, ceea ce ar putea duce la un conflict cu Bruxelles-ul, relatează AFP, conform Mediafax.
Ultimul sondaj arată că susţinătorii acestui referendum au câştigat teren, în detrimentul celor care au declarat că vor vota împotrivă, ceea ce arată că scrutinul va fi strâns.
Dacă va câştiga tabăra care susţine această idee, atunci va fi "haos", potrivit declaraţiilor profesorului de Ştiinţe Politice din Geneva, Pascal Sciarini, deoarece relaţiile dintre Elveţia şi UE riscă să fie complet reevaluate. 
Elveţia este o ţară mică, având opt milioane de locuitori, care nu face parte din UE, în timp ce este înconjurată complet de ţări membre UE.
Legată prin acorduri bilaterale cu UE, negociate aspru timp de cinci ani, Elveţia a acceptat să îşi deschidă piaţa muncii pentru cele 500 de milioane de persoane active din UE.
În momentul intrării în vigoare a libertăţii de circulaţie, care s-a făcut progresiv din 2002, autorităţile au afirmat că nu vor veni decât 8.000 de persoane pe an, maxim.
De fapt Elveţia, cu sănătatea sa economică insolentă, care se distinge clar de zona euro, primeşte 80.000 de persoane care vin să muncească, ceea ce provoacă nemulţumirea partidului UDC (dreapta populistă), cel mai important din Parlamentul elveţian. 
Acest partid se află la originea referendumului, deoarece a reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru organizarea unei astfel de consultări, prevăzute în sistemul politic elveţian, bazat pe democraţia directă.
Dacă va câştiga tabăra care susţine referendumul, Elveţia va stabili cote şi contingente în funcţie de nevoile în materie de imigraţie, un sistem aflat în funcţiune înainte de acordurile bilaterale cu UE.
Guvernul elveţian, majoritatea partidelor politice şi patronatul s-au pronunţat categoric împtoriva referendumului.
Potrivit lor, să pui capăt imigraţiei ar însemna să sfârşitul prosperităţii elveţiene. 
Bruxelles-ul a anunţat deja că dacă Elveţia pune capăt acordurilor de liberă circulaţie, toate celelalte acorduri care leagă Berna de UE vor fi denunţate. 
Susţinătorii referendumului, în frunte cu UDC, au replicat spunând că este vorba despre o problemă de suveranitate naţională şi că ţara nu trebuie să se plieze pe dictatul european.
În plus, UDC apreciază că această imigraţie masivă europeană constatată în ultimii ani este cauza a numeroase probleme cu care se confruntă elveţienii, cum ar fi transporturile în comun supraaglomerate, penuria de locuinţe, peisaje desfigurate de construcţii. 
 

×
x close