Antena 3 CNN Externe Unul dintre fiii șefului Hamas amenință Israelul după moartea tatălui său: „Nu se termină aici”

Unul dintre fiii șefului Hamas amenință Israelul după moartea tatălui său: „Nu se termină aici”

Ioana Coman
4 minute de citit Publicat la 11:51 31 Iul 2024 Modificat la 11:52 31 Iul 2024
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis ?ntr-un raid israelian ?n Teheran
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un raid israelian în Teheran. FOTO: Getty Images

Abdul Salam, unul dintre fiii liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat în noaptea de marţi spre miercuri în Teheran într-un atac atribuit Israelului, a declarat miercuri că rezistenţa mişcării islamiste nu se încheie cu asasinarea liderilor acesteia, scrie EFE, preluată de Agerpres.

"Suntem într-o revoluţie şi o luptă continuă împotriva inamicului, iar rezistenţa nu se termină cu asasinarea liderilor", a declarat Salam, citat de agenţia oficială iraniană Mehr.

Fiul lui Ismail Haniyeh a făcut aceste declaraţii după ce tatăl său, şeful biroului politic al mişcării de rezistenţă palestiniană Hamas, şi una dintre gărzile sale de corp, au fost ucişi la reşedinţa lor din capitala iraniană.

"Dorinţa tatălui meu a fost îndeplinită", a adăugat fiul liderului Hamas, fără a detalia la ce anume se referă.

Potrivit Mehr, "motivele din spatele acestui atac sunt în curs de investigare şi detaliile vor fi făcute publice" atunci când vor fi cunoscute.

Haniyeh, în vârstă de 61 de ani, a cărui asasinare nu a fost recunoscută de Israel şi care locuia de obicei în Qatar, se dusese la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian, care a avut loc marţi.

Haniyeh, cu un discurs dur, era văzut drept chipul mai moderat al Hamas

Ismail Haniyeh era considerat exponentul cu un discurs dur al diplomaţiei internaţionale a grupării palestiniene Hamas, de la începerea războiului din Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost ucişi într-un atac aerian israelian.

Dar, în ciuda retoricii, el a fost perceput de mulţi diplomaţi ca un moderat în comparaţie cu membrii mai duri ai grupului susţinut de Iran în interiorul Gazei.

Numit în funcţia de top a Hamas în 2017, Haniyeh locuia ba în Turcia, ba în capitala Qatarului, Doha, evitând restricţiile de circulaţie din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă, ceea ce îi permitea să acţioneze ca negociator în discuţiile de încetare a focului sau să discute cu aliatul Hamas, Iranul.

"Toate acordurile de normalizare pe care voi (statele arabe) le-aţi semnat cu (Israelul) nu vor pune capăt acestui conflict", a declarat Haniyeh la televiziunea Al Jazeera din Qatar, la scurt timp după ce luptătorii Hamas au lansat atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului.

Răspunsul Israelului la acel atac a fost o campanie militară care a ucis până acum peste 35.000 de oameni în Gaza, potrivit autorităţilor sanitare din teritoriu, aminteşte Reuters.

Fii ucişi într-un atac aerian

Trei dintre cei 13 copii ai lui Haniyeh - Hazem, Amir şi Mohammad - au fost ucişi pe 10 aprilie, când un atac aerian israelian a vizat maşina în care aceştia se aflau, potrivit Hamas. Haniyeh şi-a pierdut şi patru nepoţi - trei fete şi un băiat - în atac, a mai anunţat Hamas.

Haniyeh a negat acuzaţiile israeliene potrivit cărora fiii săi ar fi fost luptători ai Hamas şi a declarat că "interesele poporului palestinian sunt puse înaintea a orice altceva" atunci când a fost întrebat dacă uciderea lor ar urma să aibă un impact asupra discuţiilor privind o încetare a focului.

Însă, în ciuda discursului său dur în public, diplomaţi şi oficiali arabi îl considerau pe Haniyeh ca fiind relativ pragmatic în comparaţie cu voci mai dure din interiorul Gazei, unde aripa militară a Hamas a planificat atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

În timp ce îi transmitea armatei israeliene că se va trezi că "se afundă în nisipurile din Gaza", el şi predecesorul său în calitate de lider Hamas, Khaled Meshaal, au făcut naveta diplomatică în întreaga regiune pentru a discuta despre un acord de încetare a focului cu Israelul intermediat de Qatar, care ar fi inclus schimbul de ostatici israelieni pentru deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile israeliene, precum şi trimiterea de mai mult ajutor pentru Gaza.

Israelul consideră întreaga conducere a Hamas drept terorişti şi i-a acuzat pe Haniyeh, Meshaal şi pe alţii că continuă să "tragă sforile organizaţiei teroriste Hamas".

Dar cât de multe ştia în prealabil Haniyeh despre atacul din 7 octombrie nu este clar. Planul, elaborat de consiliul militar al Hamas din Gaza, a fost un secret atât de bine păzit încât unii oficiali Hamas au părut şocaţi de momentul şi amploarea acestuia.

Cu toate acestea, Haniyeh, un musulman sunnit, a avut o contribuţie importantă la construirea capacităţii de luptă a Hamas, parţial prin cultivarea legăturilor cu Iranul musulman şiit, care nu face nici un secret din sprijinul său pentru gruparea palestiniană.

În deceniul în care Haniyeh a fost liderul Hamas în Gaza, Israelul a acuzat echipa de conducere a acestuia că a ajutat la redirecţionarea ajutorului umanitar către aripa militară a grupului. Hamas a negat.

×
TOP articole
x close