Această nestemată uriaşă, despre care casa Christie's afirmă că este cel mai fin şi mai mare diamant Golconda din lume ce va fi scos la licitaţie, are un colorit şi o structură internă perfecte.
"Legendarele mine Golconda din India au produs unele dintre cele mai faimoase diamante din lume, inclusiv diamantul verde Dresda, diamantul albastru Hope şi celebrul diamant Koh-i-Noor (aflat în colecţia regală din Turnul Londrei)", a spus Rahul Kadika, directorul departamentului de pietre preţioase pentru Elveţia şi cele două Americi din cadrul casei Christie's.
Diamantul, denumit Arhiducele Joseph Diamond, după numele unuia dintre foştii lui proprietari, reprezintă punctul central al licitaţiei de pietre preţioase pe care casa Christie's o va organiza la Geneva, pe 13 noiembrie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al acestei case de licitaţii, actualul proprietar al nestematei a preferat să îşi păstreze anonimatul.
Preţurile pentru diamantele rare, de calitate deosebită, au crescut în ultimii ani, însă specialiştii nu cred că preţul la care va fi vândut diamantul Arhiducele Joseph va doborî recordurile actuale. Printre preţurile ridicate obţinute în anii trecuţi se remarcă cel obţinut de diamantul Wittelsbach - o nestemată albastră cu irizaţii gri ce datează din secolul al XVII-lea -, care a fost vândut de casa Christie's cu 24,3 milioane de dolari, în 2008, la Londra.
În urmă cu doi ani, un diamant roz de 25 de carate a fost vândut cu 46 de milioane de dolari de casa Sotheby's, la Geneva, iar în decembrie 2011, celebrul inel cu diamant de 33 de carate care a aparţinut actriţei Elizabeth Taylor, un cadou primit de la soţul ei Richard Burton, s-a vândut cu 8,8 milioane de dolari.
"Diamantul Arhiducele Joseph a făcut senzaţie atunci când casa Christie's l-a pus pentru prima oară în vânzare, la Geneva, în noiembrie 1993, când a fost vândut cu 9,7 milioane de franci elveţieni (6,5 milioane de dolari) -, echivalentul sumei de 10,5 milioane de dolari din zilele noastre", a precizat François Curiel, directorul departamentului internaţional de pietre preţioase din cadrul casei Christie's.
ţinând cont de povestea acestei nestemate, Curiel consideră că diamantul ar putea ajunge cu uşurinţă la un preţ de 15 milioane de dolari la licitaţia din luna noiembrie.
Diamantul a fost denumit după fostul lui proprietar, arhiducele Joseph August Viktor Klemens Maria, fiul arhiducelui Joseph Carl al Austriei şi al prinţesei Clothilde de Saxa-Coburg şi Gotha.
Născut în 1872, arhiducele Joseph a fost strănepotul împăratului Leopold al II-lea, după tată, şi strănepotul regelui Louis Philippe al Franţei, după mamă.
Minele de diamante Golconda din India datează din anul 400 î.e.n. şi, alături de o mină din Borneo, reprezentau singurele surse de diamante din lume până în jurul anului 1725, când oamenii au descoperit diamante în Brazilia.
Diamantul Arhiducele Joseph va fi scos la licitaţie la Geneva, pe 13 noiembrie, după ce va fi expus în prealabil la New York, Hong Kong şi Geneva.