Calitatea învăţământului românesc ar putea avea de suferit, sunt de părere jurnaliştii de la cotidianul Gândul. Jurnaliştii susţin că aceste cursuri nu ţin cont de condiţiile cerute de Uniunea Europeană, printre care laboratoare şi suport de curs sau cadre didactice specializate. Dacă actul normativ care ar condiţiona organizarea unor astfel de cursuri de calificativul dat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior nu trece de Senat , studenţii riscă să obţină o diplomă care să nu fie recunoscută de ministerul Educaţiei.
Potrivit legislaţiei europene, un curs universitar recunoscut trebuie să primească avizul unei agenţii de calitate a învăţământului superior. În urmă cu câteva luni, ministerul Educaţiei a introdus o ordonanţa de urgenţă care prevedea aceleaşi cerinţe. În urma evaluării, o zecime din dosarele depuse la ARACIS nu respectau aceste norme, motiv pentru care nu au primit calificativul necesar.
Rectorii universităţilor de stat susţin că sunt interesaţi doar de educaţie şi nu cred că aceste reglementări ar putea afecta universităţile de renume din întreaga ţară. Cât priveşte situaţia universităţilor particulare, reprezentanţii acestora nu sunt de acord cu legea controlului calitativ. Iar Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior susţine ordonanţa guvernului şi este contrariată de votul negativ exprimat în unanimitate de deputaţi, după cum a declarat unul dintre reprezentanţii instituţiei pentru cotidianul Gândul.
În România funcţionează 83 de universităţi acreditate de stat şi particulare.
Antena 3