O nouă alianţă de extremă dreapta în Parlamentul European, lansată cu doar o săptămână în urmă de premierul ungar Viktor Orban, are suficiente partide pentru a obţine statutul de grup în legislativul european. Premierul maghiar o curtează și pe Marine Le Pen pentru a se alătura grupului său, însă va fi primi un răspuns după alegerile de duminică. Dacă se alătură și Adunarea Națională din Franța, „Patrioți pentru Europa” ar putea deveni a treia cea mai mare forță politică a parlamentului UE.
AFP aminteşte că liderul naţionalist ungar, a cărui ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a anunţat pe 30 iunie intenţia de a forma un nou grup parlamentar, numit „Patrioţi pentru Europa”, cu partidul de extremă dreapta austriac şi mişcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis, potrivit Agerpres.
De atunci, cinci partide din diferite ţări şi-au anunţat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX şi - ultimele care şi-au anunţat intrarea sâmbătă - Partidul Popular Danez şi partidul de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang.
Ceea ce înseamnă că şapte ţări sunt acum reprezentate în alianţa intitulată „Patrioţi pentru Europa”, o condiţie importantă pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.
Orban a anunţat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup.
Orban o curtează pe Marine Le Pen
Potrivit premierului ungar, urmează ca partidul de extremă dreaptă francez Adunarea Naţională (RN) să-şi facă la rândul său cunoscută decizia „după turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franţa, care are loc duminică.
Dacă RN ar decide să se alăture grupului, ar prelua de facto conducerea din punct de vedere al numărului de deputaţi, cu cei 30 de europarlamentari ai săi.
Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini şi-a arătat interesul faţă de noua mişcare, dar nu şi-a confirmat participarea.
Noua alianţă avea nevoie de sprijinul partidelor din şapte ţări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European.
Viktor Orban, al cărui partid Fidesz este neafiliat de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră astfel să poată exprima o viziune diferită, împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigraţiei ilegale” şi în favoarea „familiei tradiţionale'”.
„Începe o nouă eră”, a proclamat el, adăugând că noul grup „va schimba politica europeană”.