Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană susține că tratatul pentru Brexit este aproape finalizat

Uniunea Europeană susține că tratatul pentru Brexit este aproape finalizat

o_1cbhgathqm8jtep96c1filt9e8.jpg
20 Apr 2018   •   15:27

Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru ieșirea Marii Britanii din UE, a declarat că tratatul pentru Brexit este finalizat în proporție de 75%. Printre subiectele încă nerezolvate este gestionarea frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

”În termeni de ceea ce s-a convenit până acum, este vorba de circa 75%”, a declarat Barnier, care a adăugat că, deşi Londra şi UE lucrează împreună ca Brexitul să se realizeze în martie 2019, încă există riscul unui eşec.


Michel Barnier a afirmat că Marea Britanie poate reveni, până la sfârşitul perioadei de tranziţie, asupra poziţiei de a ieşi din piaţa unică şi uniunea vamală. Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May până la 31 decembrie 2020 pentru a se răzgândi în privinţa ieşirii ţării sale din piaţa unică: ”Atât timp cât nu au ieşit (din UE), în timpul perioadei de tranziţie, orice este încă posibil”.


Londra şi UE sunt decise să menţină libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor peste graniţa dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, fără a se reveni la controalele frontaliere ce ar reprezenta o amintire a celor trei decenii de violenţe care s-au încheiat în mare parte prin Acordul din Vinerea Mare din 1998. Totuşi, încă nu a fost găsită nicio soluţie privind controalele vamale necesare după Brexit.

×
Subiecte în articol: UE tratat Brexit
Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Vezi toate știrile din Uniunea Europeană
Cele mai noi știri
Parteneri
x close